A brazil elnök, Jair Bolsonaro köztudottan rajongója országa 1964 és 1985 közötti diktatúrájának, de nemrég a szomszédos Paraguay néhai katonai vezetője előtt is tisztelgett; szerinte Alfredo Stroessner tábornoknak „voltak víziói”.

A szélsőjobboldali Bolsonaro, aki korábban maga is katonatiszt volt, egy vízerőmű mellett tartott rendezvényen beszélt erről, a két dél-amerikai ország határán, Mario Abdo Benítez paraguayi elnök társaságában. Benítez édesapja huszonöt éven át a Paraguayt 1954 és 1989 között vaskézzel irányító Stroessner személyi titkára volt.

Bolsonaro szavaival valószínűleg a paraguayi elnöknek (baloldalt) akart hízelegni - Fotó: Divulgação/Itaipu

A világ egyik legnagyobb vízerőművének építési munkálatait 1984-ben fejezték be, Stroessner vezetése alatt. Az erőművet a két ország közösen működteti.

„Mindez csak annak köszönhetően jöhetett létre, hogy ennek az embernek, ennek az államférfinak voltak víziói. Pontosan tudta, hogy országának, Paraguaynak növekednie kell. Engedjék meg, hogy tisztelegjek hát Alfredo Stroessner tábornok emléke előtt!” – mondta a brazil elnök a gát paraguayi oldalán.

1995-ben a paraguayi parlament Stroessner harmincöt évig tartó kormányzását diktatúrának nyilvánította. Ezután emberi jogaik megsértése miatt kártérítési pereket indíthattak az állam áldozatai. Stroessnert egy puccsal buktatták meg 1989 februárjában, ekkor a Brazil fővárosba szökött, és 2006. augusztus 16-án, 93 éves korában ott is halálozott el.

Egy paraguayi politikai elemző, Ignacio Martinez szerint Bolsonaro a látogatásakor talán egyrészt azért dicsérte Stroessnert, hogy köszönetet mondjon Abdo Beníteznek, tudván, hogy az egykori diktátor titkárának fiaként, Benítez tiszteli Stroessner emlékét, másrészt mert Bolsonaro katonai hierarchiára alapozott vezetői mentalitását a hadsereg hierarchikus rendszere alakította ki.

Amellett, hogy korábban Brazília diktatórikus múltjáról is szívesen nosztalgiázott még elnöki kampánya során, Bolsonaro katonai vezetőket nevezett ki kabinetje huszonkét miniszteri posztjából hétre.

Beszéde végén Bolsonaro így szólt Paraguay elnökéhez: „A legnagyobb örömmel fogadjuk majd önt Brazíliában, ahol tovább tárgyalhatunk népeink jólétéről. Soha többé baloldalt!”

Forrás: AP

Fordította: Simon Ádám [Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.]