A Consulta Mitofsky közvélemény-kutató cég csütörtökön közzétett felmérése szerint elnökségének első három hónapja alatt Andrés Manuel López Obrador elnök támogatottsága 62,7 százalékról 67,1 százalékra emelkedett. Népszerűségének növelésére ezen időszak alatt Mexikó előző öt elnökéből csupán egy volt képes.

Ahogyan López Obrador kormányzásának első száz napjához közelít, Ernesto Zedillo mexikói elnök mellé zárkózik fel, akinek kormányzását 1995 februárjára a felmérések szerint a kezdeti 38 százalék helyett már a lakosság 42 százaléka támogatta, bár az ő népszerűsége „később nagyot zuhant”.

Jól indult López Obador elnöksége - Fotó: Reuters

Az összes többi elnök támogatottsága már nem sokkal hivatalba lépésük után csökkent.

A jelenlegi államfő közel hetven százalékos népszerűsége szinte pontosan megegyezik Vicente Fox elnök 2001. februári támogatottságával, ám az kezdetben 80,2 százalék volt, körülbelül 18 százalékkal több, mint López Obradoré, de ugyanezen időszak alatt 69,7 százalékra esett vissza.

Mexikóváros veterán baloldalinak számító egykori főpolgármestere tavaly elsöprő választási győzelmet aratott, és azt ígérte, hogy a szegények érdekeit fogja képviselni, és megregulázza az üzleti elitet, amely szerint a politikusokkal összejátszva terjeszti a korrupciót.

December elsejei hivatalba lépése óta az elnöki palotát múzeummá alakíttatta át, elzáratta az olajvezetékeket, hogy gátat szabjon az állami olajvállalatot, a Pemexet megkárosító üzemanyaglopásoknak, és meg kellett küzdenie harmincezer sztrájkoló gyári munkással, vette számba a Mitofsky elemzése.

A 1,8-os hibaszázalékkal dolgozó felmérés elkészítéséhez ezer szavazókorú mexikóit kérdeztek meg az otthonában mindhárom felmérési időszakban, decemberben, januárban és februárban, így állt össze az összesen háromezer fős mintavétel.

Forrás: Reuters

Fordította: Latin-Amerika Társaság