Az ausztrál rendőrség a múlt héten Sydneyben letartóztatott egy chilei nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy érintett lehetett egy emberrablásban, amit Augusto Pinochet tábornok rezsimje idején követtek el Chilében. Adriana Rivas a chilei titkosrendőrség hírhedt vezetőjének, Manuel Contrerasnak titkárnőjeként dolgozott.

Contreras 2015-ben halt meg, miközben ötszáz évnyi börtönbüntetését töltötte emberijog-sértésekért. Pinochet ellenzékének mintegy háromezer tagját gyilkolták meg az 1970-es és az 1980-as években.

Lisette Orozco dokumentumfilmje leplezhette le a nagynénjét - Fotó: The Santiago Times

A chilei hatóságok azzal vádolják Rivast, hogy részt vett a Chilei Kommunista Párt főtitkárának, Víctor Díaznak elrablásában és eltüntetésében.

A ma 66 éves Rivas 1973 és 1976 között dolgozott Manuel Contrerasnak a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóságnál (Dina), vagyis annál a titkosrendőrségnél, amit Pinochet tábornok az 1973-as katonai puccs után azért alapított, hogy levadássza politikai ellenfeleit.

Több mint negyvenezer ember esett áldozatul politikai üldözésnek az 1973 és 1990 közötti Pinochet-korszakban. A Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság ügynökei több ezer embert raboltak el, kínoztak és öltek meg, illetve tüntettek el mielőtt a szervezetet megszüntették volna, hogy a helyére a nem kevésbé kegyetlen CNI, a hadsereg hírszerző zászlóalja lépjen.

A SBS ausztrál tévécsatornának adott 2013-as interjújában Rivas a DINA-nál töltött éveket „élete legszebb éveinek” nevezte. Elmesélte, hogy ruhákat kapott, elegáns bálokra hívták, luxusautókkal járt és drága szállodákban lakott.

Amikor a Dina-ügynökök által elkövetett kínzásokról kérdezték, azt mondta, hogy „meg kellett törni az embereket – és ez a világon mindenhol így megy, nemcsak Chilében”.

Bár ő maga tagadja, hogy részt vett volna a kínzásokban, szemtanúk Lisette Orozco dokumentumfilmesnek adott interjúikban azt állították, hogy ő volt a Dina egyik „legbrutálisabb kínvallatója”, akinek a feltételezések szerint fontos szerepe volt az elit Lautaro Brigádban, amit az illegalitásba vonult Chilei Kommunista Párt vezetésének meggyilkolásával bíztak meg.

Orozco, aki Rivas unokahúga, öt évig dolgozott egy a nagynénjéről szóló dokumentumfilmen, amit a 2017-es berlini filmfesztiválon mutattak be. Orozco a BBC Mundo tudósítójának, Constanza Holának akkor azt nyilatkozta, hogy eredetileg a nagynénje szemszögéből akarta elmesélni a történetet.

Később azonban, ahogyan többet tudott meg Rivas a titkosrendőrségben betöltött szerepéről, a film egyre inkább arról kezdett szólni, ahogyan egyre jobban konfrontálódik nagynénjével a Skype-on folytatott beszélgetéseik során, és inkább azokhoz szól, akik keresik az igazságot a Dina áldozatai számára.

Rivas 1976-ban hagyta ott a Dinát, és 1978-ban Sydneybe költözött, ahol bébiszitterként és takarítónőként kezdett dolgozni.

Amikor 2006-ban hazalátogatott, letartóztatták, de miközben zajlott a nyomozás a Díaz elrablásában játszott feltételezett érintettségéről, visszatért Ausztráliába. Chile 2013-ban kérvényezte a kiadatását, de csak múlt kedden vették őrizetbe Sydneyben.

A Dina egyes áldozatainak rokonait képviselő Andrea Navarro ügyvéd azt nyilatkozta, hogy „a chilei és az ausztrál jogrendszer közötti technikai jellegű problémák” hátráltatták Rivas letartóztatását. A nő őrizetbe vételének hírére ügyfelei elmondása szerint „megkönnyebbüléssel és elégedettséggel” reagáltak. Rivasnak március 1-én kell megjelennie egy bíróságon Sydneyben. Óvadékot nem szabtak ki.

Forrás: MercoPress/Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság