Egy Délnyugat-Kolumbiában működő, magát Águilas Negras-nak (Fekete Sasok) nevező szélsőjobboldali csoport kedden azzal fenyegetőzött, hogy a határrégióban megöl minden venezuelai állampolgárt és minden olyan tisztviselőt, aki őket segíti.

A csoport „Fővárosi Határparancsnokságának 4. Blokkja” egy kiáltványban jelentette be, hogy „a kolumbiai-ecuadori régióban tartózkodó minden venezuelai nemzetiségű személy katonai célpontnak fog minősülni. A rend le fog csapni rájuk.”

A szélsőjobboldali mozgalom háborút hirdetett a hazai és nemzetközi humanitárius és jogvédő szervezetek, például az ENSZ menekültügyi szervezete és szakszervezetek ellen is.

A venezuelai kormány nagykövetségei és konzulátusai szintén katonai célpontoknak számítanak, közölte a szervezet.

Baloldali parlamenti képviselők és őslakos vezetők azt állítják, hogy a szervezet együttműködik a kolumbiai katonai hírszerzéssel. Különösen a délnyugat-kolumbiai Nariño és Cauca tartományokban fenyegetik szinte állandó jelleggel az etnikai kisebbségek vezetőit az Águilas Negras által aláírt szórólapok.

Cauca egyik őslakos vezetője, Feliciano Valencia szenátor szerint tavaly legkevesebb kilencvenkét őslakost gyilkoltak meg fegyveresek. Ezek közül legalább negyvenkettő eset Iván Duque elnök augusztusi hivatalba lépése után történt, mondta a képviselő december közepén.

Valencia testvére is súlyosan megsérült egy támadásban tavaly, egy nappal azután, hogy a caucai szenátort megfenyegette az Águilas Negras.

Nem igazán tudni, hogy kik állnak az Águilas Negras név mögött. Míg más félkatonai szervezeteknek, például az AGC-nek, van vezetője, hierarchikus felépítése és fegyveres harcosai, ez a szélsőjobboldali csoport úgy tűnik nem rendelkezik ezekkel.

A félelem, amit kelt azonban nagyon is valós, és számos civil vezetőt az Águilas Negras halálos fenyegetéseit követően gyilkoltak meg.

Egészen a hét elejéig ennek a terrornak az áldozatai főleg az etnikai kisebbségek közül kerültek ki, most már azonban a venezuelaiak is közéjük tartoznak.

Írta: Adriaan Alsema

Forrás: Colombia Reports

Fordította: Latin-Amerika Társaság