Amikor tolvajok megfúrtak egy csővezetéket a mexikói Tlahuelilpan városában, a magas oktánszámú üzemanyag több méter magasba lövellt fel a levegőbe. Több mint hétszáz helybéli sereglett oda, hogy megtöltse a benzineskannáját. Az emberek bulihangulatról számoltak be. A helyi benzinkutakon állítólag elfogyott a benzin, és az embereknek szükségük volt üzemanyagra az autóikhoz. Két órával később azonban egy robbanás után legkevesebb hetvenkilenc ember hevert holtan a helyszínen.

Mexikó nagy olajtermelő ország, de akkor hogyan lehetséges, hogy üzemanyagért versenyt futó emberek halnak meg? A válasz az, hogy a robbanás akkor történt, amikor a kormány harcot hirdetett az üzemanyaglopások ellen. A közvélemény ugyan támogatja a kezdeményezést, az ellátási problémákhoz vezetett Mexikó középső államaiban, ami pedig országszerte problémákat okozott.

A benzinkutaknál hatalmas sorok alakultak ki - Fotó: AFP/Getty

Mi okozta az üzemanyagproblémákat?

A huachicoleróknak nevezett bűnözők az elmúlt években elkezdték megcsapolni az olajvezetékeket, és az üzemanyagot a feketepiacon árulják. Néhány liter üzemanyag értéke több mint a mexikói napi minimálbér.

Az Associated Press szerint a bandák állítólag 12.581 illegális csapot szereltek a vezetékekre 2018 első tíz hónapjában, ami körülbelül naponta negyvenkettőt jelent. A hatóságok úgy becsülik, hogy ez évente több mint hárommilliárd dollárjába kerül Mexikónak.

A nemrég megválasztott mexikói elnök, a csak AMLO-ként emlegetett Andrés Manuel López Obrador azt ígérte, hogy le fog csapni az üzemanyaglopásra. Decemberben bejelentette, hogy elzárják a nagyobb csővezetékeket, amíg azokat nem látják el megfelelő védelemmel a lopás ellen.

Ez azonban megszakította az ellátás folytonosságát, mivel a csővezetékekből töltik fel a tartálykocsikat. A Pemex állami olajvállalat azt állítja, hogy nincsen hiány Mexikóban, de azt elismeri, hogy vannak problémák az üzemanyagszállítással.

„Nem hátrálunk meg az üzemanyaglopások elleni harcban, mert ez a bűncselekmény károkat okoz a nemzetgazdaságnak és közvetlenül is érint minden egyes Mexikóit” – írta a vállalat egy sajtóközleményben.

López Obrador elnök azt is hangsúlyozta, hogy a problémák csak szállítmányozási jellegűek. „Még ha fájdalmas is, folytatnunk kell a tervünket, hogy véget vetünk az üzemanyaglopásoknak” – fogalmazott a pénteki robbanás után.

Hogyan érinti az embereket?

A Mexikóvárosban és a környező középső államokban hatalmas sorok alakultak ki. Lorena Marcela Vignau Caballero mexikóvárosi színésznő és énekes a BBC-nek beszélt a káoszról, ami az intézkedés bevezetésekor kialakult.

„Pánikba estem, és teletankoltam a kocsimat aznap, amikor elzárták a vezetékeket” – mondta, és fél órát állt sorban éjfél után benzinért. A forgalom a szokásosnál is rosszabb volt a városban, mert az emberek rohantak tankolni.

„Őrület volt” – mondta. „Azóta minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a munkáinkat gyalogosan intézzük, és csak akkor üljünk autóba, ha nagyon muszáj.”

Mayra a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az anyját is érinti a hiány a közép-mexikói Guanajuato városában. „Nem tudott elmenni az édesanyja temetésére, mert egyszerűen nem lehetett üzemanyagot szerezni” – mondta Cisneros Omaña.

A megelőző napokban az anyja tíz órán át várt arra, hogy üzemanyagot vehessen a rövid hazaútra, miután Cancúnból hazarepült a városba. „Ebédet vettek a sorban álló taxisofőrnek, mert annak végig tolnia kellett a taxiját” – mondta. „Nem volt nála egy fillér sem, mert napok óta nem tudott dolgozni.”

Hogy reagálnak az emberek?

Felmérések azt mutatják, hogy a közvélemény nagy mértékben támogatja az elnök intézkedését, még ha az ellátási problémákat is okoz. Az érintett államokban azonban volt néhány tüntetés is ellene.

A #DondeHayGasolina – „hol van benzin” – hashtag dominálta a Twittert, ahogyan a mexikóiak olyan helyeket keresnek, ahol megtankolhatnak. Az emberek a város-specifikus #gasolinaCDMX hashtaget is használják a fővárosban, amit spanyolul Ciudad de Méxicónak, vagy CDMX-nek hívnak.

A mexikóiak az interneten viccelődnek a hiánnyal. A közösségi médiában megjelenő egyik leggyakoribb mém az országot a Mad Maxhez hasonlítja, amelynek disztópikus jövőképében bandák harcolnak a szűkös természeti erőforrásokért.

A benzinkutak is igyekeznek magyarázni a helyzetet. Az egyik Twitter-felhasználó posztolt egy feliratot az egyik állomásról, amin ez állt: „Ne minket hibáztassanak, maguk szavaztak AMLO-ra!”

Voltak olyan sorban álló mexikóiak, akiket pedig egy mariachi zenekar mentett meg az unalomtól, ami a Michoacán állambeli Moreliában szórakoztatta a várakozókat.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság