Jair Bolsonaro brazil elnök pártjához tartozó kongresszusi képviselők kínai útja felháborodást váltott ki a szélsőjobboldali vezető környezetében. Részben azért, mert a brazil elnök eddig óvatosan állt az ázsiai nagyhatalomhoz, részben pedig a képviselők útjának nem titkolt célja miatt. A Bolsonaro ultrakonzervatív Szociálliberális Pártjának (PSL) nyolc tagjából álló küldöttség azért utazott Kínába, hogy megnézzék a kínai arcfelismerő technológia működését, amit a jövőben Brazíliában is alkalmazhatnak a bűnözés elleni harcban.

A Bolsonaro szellemi holdudvarába tartozó brazil író, Olavo de Carvalho az utat „őrültségnek”, a képviselőket pedig „parasztoknak”, „félanalfabétáknak” és „idiótáknak” nevezte. A hírek szerint az út magát Bolsonarót is „meglepte”.

A brazil képviselők a kínai arcfelismerő rendszer tanulmányozták - Fotó: Gilles Sabrie/The New York Times/Redux

A dühöt csak fokozták azok a félelmek, hogy a képviselőket – akik a jövő hónapban fogják megkezdeni mandátumukat az új brazil kongresszusában – Peking ki fogja használni, és az arcfelismerő technológiából származó érzékeny adatok kínai kezekben köthetnek ki.

Ilyesfajta félelmek álltak Bolsonaro Kínával kapcsolatos szkepticizmusa mögött is, ami egyébként Brazília legnagyobb kereskedelmi partnere és külföldi befektetője. A brazil elnök azzal vádolja Kínát, hogy a stratégiai jelentőségű vállalatai feletti ellenőrzés megszerzésével „fel akarja vásárolni Brazíliát”, ami súrlódásokhoz vezetett Pekinggel.

Az is fontos szempont, hogy Kínát a Kommunista Párt vezeti, Bolsonaro pedig hevesen ellenez mindenféle baloldali ideológiát.

Egy a közösségi médiában szerdán közzétett videóban Carvalho – akit „Bolsonaro gurujaként” is szoktak emlegetni” – kirohanást intézett az úton résztvevő képviselők ellen. „Maguk Kínának adják Brazíliát! (…) Engedni fogja, hogy ezek a fickók átadják Brazíliát az ilyesfajta kínai rendszernek?” – mondta.

A PSL egyik képviselője, Daniel Silveira elismerte, hogy az utat a kínai kormány fizette, de hangsúlyozta, hogy annak célja egyszerűen csak az volt, hogy többet tudjanak meg egy olyan technológiáról, amit „szeretnénk Brazíliában is bevezetni”.

Hozzátette, hogy Brazília érdeke, hogy nyitott csatornákat tartson fenn más országokkal, még ha másfajta ideológiát is vallanak, mint például Észak-Korea, ahol Brazíliának diplomáciai missziója van, így próbálhatnak „javítani” ezeken az országokon.

A PSL egy másik képviselője, Soraya Thronickle pedig ezt írta a Twitteren: „Ki tudná elviselni, hogyha Kína kivonulna a [brazil] piacról? A »parasztok« sokat tanulhatnak tőlük [a kínaiaktól].”

Forrás: Merco Press

Fordította: Latin-Amerika Társaság