Guatemala bejelentette, hogy visszavonja az ENSZ-hátterű korrupció-ellenes bizottság megbízatását, amely az ország elnöke, Jimmy Morales ellen vizsgálódott. Sandra Jovel külügyminiszter hétfőn elmondta, hogy az ENSZ-testületnek huszonnégy órán belül el kell hagynia az országot.

A külügyminiszter egyúttal kijelentette, hogy Morales tovább folytatja a harcot a korrupció ellen, de az ügyeivel kapcsolatos vizsgálat egy félreértésen alapul.

Úgy tűnik Morales csak addig támogatta a CICIG-et, amíg az nem ellene nyomozott - Fotó: Getty Images

A három évvel ezelőtt megválasztott Morales kezdetben támogatta az ENSZ-bizottságot. A Guatemalai Büntetlenség Elleni Nemzetközi Bizottság (CICIG) munkája segítségével az ügyészeknek több tucat magas rangú tisztviselőt és vállalatigazgatót sikerült bíróság elé állítaniuk.

Amikor azonban Morales ellen kezdett vizsgálódni, az elnök azt mondta, hogy visszavonja a megbízatását. Kijelentését sokan bírálták, és utcai tüntetések kezdődtek a hivatali korrupció ellen, ahol a lemondását követelték.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral való hétfői találkozóján Jovel bejelentette, hogy az ország igazságügyi rendszerét megerősítésére az ENSZ által 2006-ban létrehozott CICIG megbízatása véget ér.

Guterres egy közleményben reagálva azt mondta, hogy „határozottan elutasítja” a döntést, és hozzátette, hogy a kormányt köti a nemzetközi megállapodás.

A CICIG a 2016-os megválasztása előtt komikusként dolgozó Morales felelősségre vonását a 2015-ös kampányának feltételezett finanszírozási szabálytalanságai miatt akarja elérni.

Az ENSZ támogatta a Morales mentelmi jogának felfüggesztését szorgalmazó hangokat, amely révén nyomozás indulhatott ellene. Ezt követően több CICIG-nyomozás is indult az elnök családtagjai ellen.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság