Öt ember megsérült egy robbanásban a chilei főváros központjában pénteken. Az esetet a kormány terrortámadásként kezeli. Egy venezuelai párt arc- és lábsérülésekkel vittek kórházba, miután felvették a robbanóeszközt tartalmazó csomagot a forgalmas Vicuna Mackenna sugárúton lévő buszmegállóban, tájékoztattak a hatóságok.

Egy radikális környezetvédő csoport a weboldalán vállalta a felelősséget az akcióért. Két évvel ezelőtt a csoport – amely magát „A Vadonnal Törődő Egyéneknek” nevezi magát – azt állította, hogy ő küldte azt a levélbombát, amely megsebesítette a Codelco állami bányavállalat igazgatóját.

A rendőrség terrortámadásként kezeli az ügyet - Fotó: mercopress.com

Andrés Chadwick belügyminiszter elmondta, hogy a rendőrség „terrorista bűncselekmény” elkövetésének ügyében nyomoz, és vizsgálják a csoport állításának hitelességét. „Ez egy nagyon súlyos tett” – fogalmazott Chadwick újságíróknak azt követően, hogy meglátogatta a sérülteket a kórházban.

„Egyik sérülés sem életveszélyes. A venezuelai sérültet továbbra is ápolják, de a férjét kiengedték a kórházból” – tájékoztatott Luis Castillo, a kormány magas rangú egészségügyi tisztviselője.

A robbanás pénteken dél körül történt a Santiago belvárosában lévő forgalmas Plaza Italia közelében, és több háztömbbel arrébb is lehetett hallani. A rendőrség azonnal a helyszínre érkezett.

Santiago regionális kormányzója, Karla Rubilar korábban újságíróknak elmondta, hogy öt ember sérült meg, amikor a robbanószerkezet működésbe lépett a buszmegállóban, és hozzátette, hogy a nő sérülései a legsúlyosabbak.

A venezuelai páron kívül hárman szenvedtek könnyebb sérüléseket, és a buszmegálló komolyan megrongálódott. Enrique Monras rendőrfőkapitány elmondása szerint még nem tudják, hogy milyen robbanóanyagot használtak.

Forrás: MercoPress

Fordította: Latin-Amerika Társaság