Evo Morales bolíviai elnök kormánya hivatalosan is elkezdte nyilvántartásba venni az ország állampolgárait az ingyenes általános egészségügyi ellátáshoz, ami márciustól lesz elérhető.

Adolfo Zarate egészségügyi miniszter bejelentette, hogy egészségügyi tisztviselők házról házra járják az országot, hogy első szakaszban január 28-ig nyilvántartásba vegyék az öt és hatvan év közötti biztosítással nem rendelkező bolíviaiakat. Ezt követően a regisztráció folyamatos lesz.

Az orvosok egy része szkeptikus, de a kormány szerint képesek lesznek megbirkózni a feladattal - Fotó: Javier Sauras

Zarate elmondta, hogy a nyilvántartásba vétel kevesebb mint két percet vesz igénybe, és tájékoztatják az állampolgárokat a legközelebbi egészségügyi létesítmények pontos helyéről. A bolíviaiak helyben rendezett egészségügyi vásárokon is regisztrálhatják magukat az ingyenes állami egészségügyi ellátáshoz.

„Január 2-án hivatalosan elkezdtük a nyilvántartásba vételi folyamatot az Egységes Egészségügyi Rendszerhez (SUS)” – mondta Zarate újságíróknak.

Márciustól kezdve a SUS minden biztosítással nem rendelkező bolíviainak is ingyenes és minőségi orvosi ellátást fog biztosítani, amiért most vagy fizetniük kell, vagy magánbiztosítással kell fedezniük a költségeket. A kormány azt mondja, hogy a magánbiztosítással rendelkezőket, illetve a hatvan évnél idősebb embereket, akikre már most is kiterjed a társadalombiztosítás, nem fogja érinteni az új rendszer.

Egyes orvosszakszervezetek bojkottálják Morales kezdeményezését. A Bolíviai Orvosszövetség a SUS elleni tiltakozásul csütörtökre és péntekre sztrájkot irányzott elő, mert szerintük nincs elegendő egészségügyi szakember vagy infrastruktúra a közegészségügy fenntartásához. Hozzátették, hogy az kétszáz millió dolláros tervezett költségvetés nem elég az ország csaknem hatmillió biztosítással nem rendelkező állampolgárának ellátásához.

Zarate azt mondja, hogy „a politikai érdekeken túl van egy nagyobb is: a lakosság jólétének biztosítása”.

A helyi sajtó szerint immáron 3.300 állami egészségügyi központ képes minden szintű és változatú egészségügyi ellátást nyújtani, de a kormány 2019 augusztusáig hat új kórház nyitását is tervezi.

A kormányzat azt reméli, hogy az Egységes Egészségügyi Rendszerrel nyilvántartásba tudja venni Bolívia azon 5,8 millió állampolgárát, akik nem jutnak egészségügyi ellátáshoz vagy nincsen biztosításuk, és azt mondja, hogy a következő hónapokban nyolcezer új orvost és ápolót fog alkalmazni, hogy kezeljék a rendszerbe bekerülő új embereket.

Bolívia gazdasága tizenkét éve folyamatosan növekszik, ennek mértéke csak 2018-ban 4,4 százalék volt, messze több, mint a 1,2 százalékos régiós átlag, derül ki az ENSZ Latin-amerikai és Karibi Gazdasági Bizottsága (ECLAC) adataiból.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság