A venezuelai szociálislakás-építési terv keretében tervezett új otthonok fele elkészült, jelentette be szerdán Nicolás Maduro elnök, aki a két és fél milliomodik lakás ünnepélyes átadásán beszélt erről Caracasban.

„Ma elértük a mérföldkövet jelentő két és fél milliomodik lakást. Istennek hála! El kell ismernünk az ország építőmunkásainak teljesítményét” – mondta Maduro az országos televízióban közvetített beszédében.

A végső cél ötmillió lakás építése - Fotó: Prensa Presidencial

A Venezuelai Nagy Lakásmisszió (GMVV) célkitűzése, hogy legkevesebb ötmillió új otthon épüljön 2019 végéig.

„Minden venezuelainak tisztességes, szép és megfelelő otthona lesz. Ezt a Haza Terv 2019-2025 keretében meg fogjuk valósítani. Befejezem ezt a Chávez parancsnok által rám hagyományozott alkotmányos feladatot. A minimális cél ötmillió otthon, hogy minden venezuelainak megfelelő, tisztességes, szükséges és saját tulajdonú lakása legyen” – mondta az elnök.

A következő ütemben a Zulia állambeli Lagunillas városban épülnek majd új lakások, amelyekbe szegény, hátrányos helyzetű venezuelaiak költözhetnek majd be.

Az Egyesült Államok szankciói által előidézett gazdasági nehézségek ellenére, a bolivári állam folytatja a néhai Hugo Chávez elnök által 2015-ben kezdeményezett terv végrehajtását.

„Mindig tehetünk többet az ország fejlesztéséért, helyreállításáért. Chávez parancsnok két és fél millió otthont tűzött ki célul, de mi tovább mentünk. (…) El fogjuk érni a hárommilliót, aztán haladunk tovább az ötmillió felé” – jelentette ki Maduro.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság