A „Guacho” által meggyilkolt három ecuadori újságíró családjai visszautasítják Iván Duque kolumbiai elnök azon állítását, hogy a FARC-szakadár likvidálása igazságszolgáltatás lenne.

A kolumbiai biztonsági erők egy pénteki hadművelet során ölték meg Guachót. Ezt követően Duque kijelentette, hogy a FARC szakadár parancsnokának halála gyakorlatilag azt jelenti, hogy betartotta azon ígéretét, hogy „a három újságíró ellen elkövetett bűncselekmény nem marad büntetlenül”.

Az érintett családtagok nem tekintik igazságszolgáltatásnak Guacho megölését - Fotó: Archív

Az áldozatok családtagjai azonban ezzel kicsit sem értenek egyet; szerintük a szakadár FARC-parancsnok halála éppenhogy folytatása a büntetlenségnek, mivel így nem tudhatják meg, hogy miért gyilkolták meg szeretteiket.

„Nagy fájdalommal hallottuk a híreket, mert egy nagyon fontos információforrás veszett így el” – nyilatkozta az El Espectador újságnak Ricardo Rivas, akinek bátyját gyilkolta meg Guacho áprilisban.

Rivas nem érti, hogy Guacho megölését miért ünneplik Kolumbiában győzelemként, miközben az áldozatok családjai nem kapnak választ arra, hogy szeretteiket miért gyilkolták meg, ahelyett, hogy szabadon engedték vagy kiszabadították volna őket.

„Amikor megkaptuk a holttesteket, beszéltünk Néstor Humberto Martínez főügyésszel. Azt mondta nekünk, hogy a nyomozás nagyon előrehaladott állapotban van, ami minket a legjobban foglalkoztat” – mondta Rivas.

„Úgy vélem, hogy az ecuadori és a kolumbiai kormány Guacho halálát egyfajta trófeának tekinti, de ennek semmi köze sincs a büntetlenséghez. (…) A büntetlenség nem szűnik meg valaki halálával” – fogalmazott a fotóriporter testvére.

Rivas azt mondta, hogy a családok továbbra is harcolni fognak az igazságért, mert úgy vélik, hogy Kolumbia és Ecuador kormányainak is van felelőssége szeretteik halálában.

Írta: Adriaan Alsema

Forrás: Colombia Reports

Fordította: Latin-Amerika Társaság