Megtaláltak és megöltek egy kolumbiai gerillavezért, számolt be róla az ország elnöke. Walter Arízalát, vagy ismertebb nevén Guachót, két ecuadori újságíró és sofőrjük meggyilkolásáért keresték.

Pénteken Iván Duque kolumbiai elnök bejelentette, hogy a gerillavezért az ecuadori határ közelében egy katonai hadművelet során megölték. Nyilatkozatában Duque Guachót „az ország története egyik legszörnyűbb bűnözőjének” nevezte.

Guacho (a képen) ellen több gyilkosság miatt folyt hajtóvadászat - Fotó: Archív

„Az üzenet világos: nem hátrálunk a törvényesség, az élet, a becsület és a kolumbiaiak tulajdonának védelmében” – jelentette ki Duque.

A gyilkosságok mellett Guachót kábítószer-kereskedelemmel és kényszerítéssel is gyanúsították. A huszonkilenc éves férfi korábban a kolumbiai FARC lázadó szervezet tagja volt. Egyike volt annak a mintegy ezer gerillának, akik nem voltak hajlandóak letenni a fegyvert, miután a gerillaszervezet 2016-ban békemegállapodást kötött a kolumbiai kormánnyal.

Guacho szakított a FARC-cal, és megalapította az Oliver Sinisterra Frontot. Ennek a szakadár csoportnak a vélekedések szerint 70-80 harcosa a kolumbiai-ecuadori határ környékén tevékenykedik.

A csoport akkor került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor idén elrabolt két ecuadori újságírót – a harminckét éves Javier Ortega riportert és a negyvenöt éves Paúl Rivas fotóst –, illetve hatvanéves sofőrjüket, Efraín Segarrát.

Két héttel a három férfi elrablása után a szervezet bejelentette, hogy „meghaltak”, amikor a hadsereg megközelítette a helyet, ahol fogva tartották őket. Nem sokkal azután, hogy megtalálták a holttesteiket, a csoportot megvádolták azzal is, hogy meggyilkoltak egy ecuadori párt.

A huszonnégy éves Oscar Villacís és a húszéves Katty Velasco az ecuadori határ közelében lévő kolumbiai város, Tumaco közelében lévő Puerto Ricóból tűnt el. Eltűnésük után néhány nappal Guacho csoportja közzétett egy videofelvételt, amelyen nyakukra kötött kötéllel láthatók.

A párt később szúrt sebekkel holtan találták, és hazaszállították a feldúlt rokonaiknak. A gyilkosságok miatt Guacho mindkét kormány első számú célpontja lett. Kolumbia hadseregének több mint háromezer tagját vetette be, hogy „élve vagy halva” kézre kerítsék a csoport vezetőjét, számolt be róla a Reuters.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság