Brazíliának mégsem sikerült pótolnia a diplomáciai kapcsolatok megromlása miatt az országból távozó több ezer kubai orvos közel egyharmadát, mivel az újonnan leszerződtetett orvosok közül sokan nem álltak munkába, közölte a brazil egészségügyi minisztérium.

Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök bírálta Kuba részvételét egy kormányzati egészségügyi programban, és azt állította, hogy a kubai orvosok „rabszolgamunkát” végeznek, mert Havanna kapja fizetésük 75 százalékát.

A kubai orvosok távozásával valószínűleg a legkiszolgáltatottabb brazilok maradnak orvosi ellátás nélkül - Fotó: Evaristo Sa/AFP

Ennek hatására a kubai kormány felmondta a több millió az ország szegény és a világtól elzárt területein élő brazilnak egészségügyi ellátást biztosító együttműködési megállapodást, ami miatt nyolcezer orvosi állás üresedett meg.

Bár Brazília a múlt hónapban bejelentette, hogy a praxisok több mint 90 százalékát feltöltötte, a 8.411 újonnan leszerződtetett orvosból a keddi határidőig 2.439-en nem kezdték meg a munkát, tájékoztatott az egészségügyi minisztérium szóvivője. Ezért még tegnap és tegnapelőtt lehetővé tették a jelentkezést.

Az információkról a G1 hírportál már korábban beszámolt.

Kuba nagy exportbevételre tesz szert abból, hogy több mint ötvenezer egészségügyi dolgozót küld több mint hatvan országba. A pénz, amit a programban résztvevő orvosok Brazíliában kerestek, a kubai átlaghoz képest jónak számított, még azután is, hogy a kormány levette belőle a részét.

Bolsonaro, aki január 1-én foglalja el hivatalát, buzgó antikommunistának vallja magát, és szorosabbra kívánja fűzni Brazília kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Kedden kijelentette, hogy minden olyan lépést meg fog tenni, „ami belefér a törvényességbe és a demokráciába”, hogy fellépjen Venezuela és Kuba kormányai ellen.

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság