Szabadon engedtek egy nőt El Salvadorban, akit az ország szigorú abortusz-ellenes törvényei alapján gyilkossági kísérlettel gyanúsítottak. A húszéves Imelda Cortez azt mondja, hogy a mostohaapja ejtette teherbe, aki sok éven át szexuálisan zaklatta.

Miután tavaly áprilisban egy árnyékszéken világra hozta lánygyermekét, az orvosok azt állapították meg, hogy abortuszt próbálhatott meg végrehajtani magán.

Cortez felmentése reményt ad az abortusz gyanúja miatt elítélt salvadori nőknek - Fotó: Reuters

A gyerek túlélte, de Cortezt letartóztatták, és tárgyalásra várva több mint tizennyolc hónapot töltött őrizetben.

Az ügyészek érvelése szerint az, hogy nem beszélt senkinek a terhességéről, és nem kért orvosi segítséget a szülés után, gyilkossági kísérlettel ér fel, amiért akár húsz év börtön is kiszabható.

Hétfőn azonban egy bíróság úgy ítélte meg, hogy Cortez, aki nem volt tudatában a terhességének, nem próbálta megölni a gyerekét.

Ügyvédei elmondták, hogy azért, hogy elkerülje a keményebb büntetést, a nő elismerte újszülött gyermeke elhanyagolását. Ez a bűncselekmény egy év börtönnel sújtható.

A bíróság végül azonban úgy döntött, hogy egyetlen vádpontban sem bűnös, és szabadon távozhatott.

„Ez az ítélet (…) reményt jelent azon nők számára, akik még mindig börtönben vannak, és akiket minősített emberölésért ítéltek el” – nyilatkozta újságíróknak Ana Martinez ügyvéd az ítélethirdetés után.

Cortez támogató feliratokat tartó, ünneplő rokonok és emberi jogi aktivisták várták az usulutáni bíróság épületénél.

Az ügyészek közölték, hogy a nő mostoha apját letartóztatták, és most tárgyalásra vár.

El Salvador a világ azon kevés országának egyike, ahol az abortusz teljes mértékben tilos, és súlyos büntetést von maga után.

Bár nem El Salvador az egyetlen ilyen ország Latin-Amerikában, a közép-amerikai országban nagyon szigorúan veszik a tilalom betartatását.

Az orvosoknak értesíteniük kell a hatóságokat, ha felmerül a gyanú, hogy egy nő megpróbált véget vetni a terhességének. Ha nem jelentik az esetet, akkor ők is hosszú börtönbüntetéssel sújthatók.

Ennek emberi jogi szervezetek szerint az lett az eredménye, hogy kriminalizálták a vetélést és az egészségügyi vészhelyzeteket, mivel 2000 óta több mint száz embert ítéltek el abortusszal kapcsolatos bűncselekményekért.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság