Ettől a héttől kezdve a kubai lakosság 3G-s mobilhálózaton keresztül is hozzáférhet az internethez. Az Etecsa távközlési szolgáltató bejelentette, hogy csütörtöktől lehet előfizetni a szolgáltatásra.

Eddig a kubaiak főleg wifi hotspotokon és internetkávézókon keresztül csatlakoztak az internethez, a 3G-s hálózatot többnyire csak állami újságírók és külföldi vállalkozások használhatták. Ez változni fog, de sokan még most sem tudják majd megfizetni az új hozzáférési lehetőséget.

Új szolgáltatással bővül az internet-hozzáférés palettája Kubában - Fotó: Getty Images

Az Etecsa csomagjai a hét konvertibilis pesóba (hét dollár) kerülő havi hatszáz megabájt adatforgalomtól a harminc pesóba (harminc dollár) kerülő négy gigabájtos adatforgalmat lehetővé tevő előfizetésig terjednek. A felhasználók kapnak egy bónusz háromszáz megabájtos helyi .cu végű domainhasználatot is.

Azonban a 11,2 millió lakosú szigetországban az állami átlagfizetés körülbelül harminc dollárnak megfelelő összeg.

Enyhülő korlátozások

A szolgáltatás elérhetővé tétele az online tevékenységre vonatkozó kormányzati korlátozások további enyhülését jelzi.

Öt évvel ezelőttig a hozzáférés főleg a külföldieknek szóló szállodákra és az állami fenntartású klubokra korlátozódott. 2013-ban azonban a hatóságok internetkávézókat nyitottak.

2014-ben elkezdték engedélyezni a mobiltelefonnal rendelkezők részére, hogy egy konvertibilis peso per megabájt áron használják a Nauta elnevezésű állami e-mail szolgáltatást, amely összeg azóta már ötven megabájtot foglal magába.

2015-ben egy kulturális központban megnyílt az első wifi hotspot. Ezt több száz másik köztereken létesített internethozzáférési pont követte.

2017-ben aztán az Etecsa elkezdett korlátozott számú otthoni kapcsolatot is kiépíteni.

Az új 3G szolgáltatáshoz való hozzáférést három napon át tesztelték, hogy csökkentsék a kereslet miatti túlterhelődés kockázatát. A meglévő előfizetők meghívása mobiltelefonszámuk első két számjegye alapján történik majd.

Az Etecsa azonban nem zárta ki a lehetőségét, hogy hibák merülhetnek fel. „Lehetnek hibák bizonyos területeken” – figyelmeztetett. „Ha a felhasználók bármilyen problémát tapasztalnak, akkor értesítsék a szolgáltatót.”

A kubai lakosság közel felének van saját mobiltelefonja, bár nem mindegyik tudja fogni azt a rádiófrekvenciát, amelyen a szolgáltatás működik.

Internetcenzúra

Idáig Kuba általában engedte a felhasználóknak, hogy kapcsolatba lépjenek az internet nagy részével, ha hozzá tudtak férni.

A Freedom House amerikai szervezet tavalyi jelentése azonban megállapította, hogy az Egyesült Államok kormánya által támogatott híroldalt, a Marti Noticiast és a 14ymedio helyi blogot blokkolják. Mindazonáltal azt is hozzátették, hogy a külföldi híroldalak – köztük a BBC ás a spanyol El País – hozzáférhetőek, ahogyan a közösségi média, például a Facebook és a Twitter is.

Az állampolgárok használhatnak videochat szolgáltatásokat is, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy tartsák a kapcsolatot a külföldre költözött családtagjaikkal.

Will Grant, a BBC kubai tudósítójának elemzése

A kubaiak régóta szeretnék felzárkózni a világ többi részéhez az internet-hozzáférés tekintetében. Amióta Raúl Castro elnöki mandátuma lejárt, és Miguel Díaz-Canel vette át a helyét, ennek valószínűsége egyre nő is, legalábbis mobiltelefonjaikon keresztül.

Az új elnöknek aktív Twitter-oldala van, és nemrég az Államtanács több tagja is követte a példáját. A legtöbb kubai azonban a tapasztalataiból kiindulva kétkedve fogadja a nagy bejelentéseket, amíg a saját szemével nem látja a valódi változásokat.

A 3G szolgáltatás legutóbbi huszonnégy órás próbaüzemekor például a többi mobilszolgáltatás, például az SMS-küldés lefagyott. Meg fogják várni, hogy jól működik-e a mobilinternet és megbízható-e, mielőtt eldöntik, hogy meg tudják-e fizetni a csomagokat.

Ez a vágy még mindig él, különösen a fiatalok körében, akik soha nem tartották fair dolognak, hogy messze lemaradtak a világ más részein élő unokatestvéreikhez képest.

Egy villamosmérnök azt mondta nekem, hogy elege van abból, hogy melegben nyilvános helyeken kell ülnie, hogy felmenjen az internetre. „Miért kell offline szigetnek lennünk?” – tette fel a kérdést.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság