Egy hét leforgása alatt tíz gyerek halt meg alultápláltságban Kolumbia legészakibb tartományában, számolt be róla egy helyi civil vezető.

A gyerekek az őslakos wayuú nemzetiséghez tartoztak, akik La Guajirában, a Venezuelával határos félszigeten élnek.

A wayuúk évek óta súlyos humanitárius válsággal küzdenek - Fotó: Kolumbiai Ombudsmani Hivatal

Az egyik wayuú vezető, Javier Rojas az El Heraldo újságnak azt nyilatkozta, hogy a gyerekek közül hatan Manaure településen, négyen pedig Uribiában haltak meg november 15. és 23. között.

A kolumbiai ombudsmani hivatal szerint idén eddig legkevesebb 199 gyerek halt meg alultápláltság vagy azzal összefüggő betegségek miatt Kolumbiában. November 4-ig La Guajirát érintette legsúlyosabban ez a probléma, ott 43 gyerek halt meg, a szomszédos Cesar megyében pedig 28.

A gyermekhalálozás éles emelkedése hetekkel azután következett be, hogy a térséget özönvízszerű esőzések részben elzárták a külvilágtól. Emiatt a megye egyes távoli részein élők közül sokan élelmiszer és ivóvíz nélkül maradtak.

A La Guajira-i Gyermekorvosok Társaságának elnöke, Iliana Curiel az El Heraldo helyi újságnak elmondta, hogy a halálesetek okai nemcsak a közelmúltbeli esőzések voltak, hanem az állam súlyos kudarca is, hogy nem képes a legalapvetőbb humanitárius segítségnyújtásban részesíteni a térséget.

Tovább súlyosbította a problémát a térségben, hogy számos wayuú család a nehézségek miatt átmenekült területük venezuelai oldaláról, mondta az El Heraldónak Iliana Curiel.

Írta: Adriaan Alsema

Forrás: Colombia Reports

Fordította: Latin-Amerika Társaság