A brazil egészségügyi minisztérium azt mondja, hogy már pótolták is a hazatérő több ezer kubai orvos szinte mindegyikét. Kuba Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök „sértő” szavai után döntött úgy, hogy visszahívja orvosait Brazíliából. A szélsőjobboldali politikus megkérdőjelezte az orvosok képzettségét.

Bolsonaro azzal is vádolta Kuba kommunista kormányát, hogy megtartja az orvosok fizetésének 75 százalékát, és nem engedi, hogy a családtagjaik velük tartsanak. A hazatérő orvosok első csoportját pénteken fogadta a szigetország egészségügyi miniszterhelyettese Havannában.

A kubai orvosok sok olyan helyen dolgoztak Brazíliában, ahova nehéz volt helyi orvosokat találni - Fotó: AFP

A brazil egészségügyi minisztérium egy közleményben azt írta, hogy a megüresedő helyek 92 százalékát már sikerült pótolniuk brazil orvosokkal. A közlemény szerint több mint 17.500 orvos már aláírta a szerződését, és további nyolcezret készülnek speciális területekre küldeni.

Azonban a kubai orvosok nagy része Brazília olyan szegény, illetve vidéki területein dolgozott, ahova nehéz volt brazil orvosokat találni, és arról nincsenek információk, hogy az újonnan leszerződött orvosok közül mennyien készülnek ezeken a helyeken dolgozni.

Miért volt ilyen sok kubai orvos Brazíliában?

Az egészségügy Kuba legjövedelmezőbb exportja. A „Több Orvos” elnevezésű segélyprogram 67 országban működik, és évente tizenegy milliárd dolláros bevételt hoz a szigetországnak.

A program keretében körülbelül nyolcezer kubai orvos dolgozott Brazília legtávolabbi zugaiban.

Kuba azt mondja, hogy december végéig mindegyikük haza fog érkezni, egy brazil diplomáciai forrás azonban azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy személyes okokból kétezren valószínűleg maradni fognak.

Brazil polgármesterek arra figyelmeztetnek, hogy akár harmincmillió ember is ellátás nélkül maradhat olyan helyeken, ahova helyi orvosok nem hajlandóak elmenni.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság