Mexikói kormányzati források szerint szívrohamban meghalt Héctor Beltrán Leyva drogbáró. Az eset egy kórházban történt, ahova az ötvenhat éves férfit a börtönből átszállították.

Beltrán Leyva egyike volt annak a négy testvérnek, akik az ő nevüket viselő drogkartellt irányították. A Beltrán Leyva kartell a Joaquín „El Chapo” Guzmán által vezetett Sinaloa kartell riválisa volt.

A Beltrán Leyva testvérek a legfelső körökig elérő bűnszervezetet hoztak létre Mexikóban - Fotó: Reuters

A testvérek közül Héctort fogták el utoljára 2014 októberében. Műtárgykereskedőnek mondta magát.

Családi biznisz

A börtön vezetése elmondta, hogy Beltrán Leyvát a szigorúan őrzött börtönbeli cellájából a közeli város, Toluca egyik kórházába szállították át, miután észlelték, hogy mellkasi panaszai vannak.

Marihuána-, heroin-, kokain- és metamfetamin-csempészésért folyt ellene eljárás.

Azután vette át a Beltrán Leyva kartell vezetését, hogy bátyját, Arturót a mexikói rendőrség 2009-ben tűzharcban megölte. A két másik testvére, Alfredo és Carlos börtönben vannak.

A Beltrán Leyva testvérek az észak-mexikói Sinaloa államban építették fel nagy hatalommal bíró bűnszervezetüket, ami aztán Mexikó más részeire is kiterjesztette tevékenységét. A szervezet ellenőrzött számos Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-csempész útvonalat.

Ezenkívül azonban foglalkoztak kényszerítéssel, zsarolással és ember-kereskedelemmel is. Kifinomult hírszerző hálózatot építettek ki azzal, hogy beépültek a biztonsági erőkbe, de még a kormányba is.

Véres bandaháborút vívtak a Sinaloa kartellel és annak vezetőjével, Joaquín „El Chapo” Guzmánnal.

A testvérek egykoron szövetséget ápoltak Guzmánnal, és azt beszélik, hogy ők vezették be a minden bizonnyal leghíresebb drogbárót a kokainkereskedelembe.

Guzmán és a Beltrán Leyva testvérek útjai azonban 2008-ban elváltak, és harcuk az állam kábítószer-útvonalainak ellenőrzéséért oda vezetett, hogy a Beltrán Leyva kartell más kartellekkel szövetkezett „El Chapo” legyőzésére, akinek tárgyalása jelenleg szigorú biztonsági intézkedések között New Yorkban zajlik.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság