Kuba bejelentette, hogy visszahívja több ezer orvosát Brazíliából, miután a dél-amerikai ország megválasztott elnöke, Jair Bolsonaro megkérdőjelezte szakképzettségüket, és változtatásokat követelt a szerződéseikben.

A szélsőjobboldali Bolsonaro, aki január 1-én fogja elfoglalni hivatalát, a hónap elején egy interjúban azt mondta, hogy a Brazília távoli és szegény részein dolgozó 11.420 kubai orvos csak akkor maradhat az országban, ha a fizetésük száz százalékát megkapják és a családtagjaik is csatlakozhatnak hozzájuk.

A világ több tucat országában dolgoznak kubai egészségügyi szakemberek, sok helyen ellenszolgáltatás nélkül - Fotó: EPA

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet közvetítése révén Kubával kötött megállapodás értelmében az orvosok bérének nagy százalékát Havanna kapja.

Bolsonaro a Kubával való diplomáciai kapcsolatok megszakításával is fenyegetőzött a program miatt, mert szerinte az az orvosok jogainak lábbal tiprása, hogy a fizetésük 75 százaléka a kubai kormányhoz folyik be, és az anyák nem vihetik magukkal a gyermekeiket.

„Ez kínzás egy anya számára” – fogalmazott a Correio Braziliense újságnak adott november 2-i interjújában. Ezenkívül a kubai orvosok szakértelmét is megkérdőjelezte, és kijelentette, hogy meg kellene újítaniuk az engedélyüket Brazíliában.

A kubai egészségügyi minisztérium visszautasította Bolsonaro szavait. Az orvosok visszahívását bejelentő közleményben azt írták, hogy a megválasztott brazil elnök kijelentései „koncepciózusak és fenyegetik orvosaink jelenlétét”.

„Ezek az elfogadhatatlan feltételek lehetetlenné teszik a kubai szakemberek további részvételét a programban” – írták a közleményben.

Kubai orvosok több tucat országban dolgoznak. Egyes helyeken a fogadó országnak nem kell ezért fizetnie, máshol Kuba minden orvos után egy maghatározott összeget kér, amelyből, mint mondják, az ingyenes kubai egészségügyi rendszer működését finanszírozzák. Az ilyen módon befolyt több milliárd dollárra rúgó bevétel a kommunista kormány legfontosabb exportjövedelme.

A minisztérium közleményében ezzel kapcsolatban azonban kiemelte: „A missziók döntő többségének esetében a költségeket a kubai kormány állja. Ezenkívül Kubában 138 országból 35.613 egészségügyi szakembert képeztek ingyen, szolidaritásunk és nemzetközi elkötelezettségünk megnyilvánulásként.”

Amióta a Mais Medicos (Több Orvos) elnevezésű programot 2013-ban az akkori baloldali brazil elnök, Dilma Rousseff elindította, körülbelül húszezer kubai egészségügyi szakember teljesített szolgálatot Brazíliában, többek között hétszáz olyan körzetben, ahol soha nem dolgozott orvos, közölte a minisztérium.

Azt is írták, hogy a program általános tiszteletnek örvend és nagy megbecsülésben van része; a Minas Gerais Szövetségi Egyetem szerint a támogatottsága 95 százalékos, és arra biztatták a brazilokat, hogy ismerjék fel, hogy kinek a felelőssége az, hogy véget ér.

Bolsonaro ezzel szemben azt mondta, hogy a program folytatódhatott volna, ha teljesítik a feltételeket. „Sajnos ezt Kuba nem fogadta el” – írta a Twitteren a kubai bejelentés után.

Forrás: The Guardian/teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság