Sebastián Piñera chilei elnök átfogó nyomozást ígért annak a fiatal őslakos férfi halálának ügyében, akit a rendőrök lőttek agyon. Az eset szerdán történt, és tüntetéseket robbantott ki az ország déli részén, ahol már eleve nagy a feszültség a földtulajdonviszonyok miatt.

A rendőrség azt mondja, hogy a huszonnégy éves Camilo Catrillancát véletlenül lőtték fejbe egy helyi autótolvajok elleni rajtaütés közben. A meghalt férfi egy mapucse őslakos vezető unokája volt.

Santiagóban is voltak tüntetések, és több embert le is tartóztattak - Fotó: AFP

Catrillanca egy traktort vezetett egy vidéki részen, amikor a golyó eltalálta. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan ki lőtt.

„A kormány minden lehetséges eszközt be fog vetni, hogy kiderüljön az igazság, és egy ügyészt külön, csak ezzel az üggyel bízott meg” – írta Piñera a Twitteren.

Az incidens a dél-chilei Araucanía régióban történt, ahol a mapucse aktivisták harcolnak a fakitermelő vállalatokkal és a gazdákkal.

Az elnöki posztot tavaly újra elfoglaló Piñera azt ígérte, hogy kiemelten fontos ügyként fogja kezelni a mapucsékkal való több száz éves konfliktus megoldását. Ígéretet tett arra is, hogy be fog fektetni a térség infrastruktúrájába, és küzdeni fog a terrorizmus ellen.

A Dzsungel Kommandónak nevezett, a kolumbiai esőerdőkben kiképzett különleges egységet is a területre küldték. Ellenzéki politikusok és jogvédő csoportok azonban kifogásolták a különleges erők egyszerű bűnözők elleni bevetését. Azt mondják, hogy az incidens tovább fogja növelni a feszültséget a régióban.

Catrillanca halála után a fővárosban, Santiagóban és Araucanía régióban is tüntetések kezdődtek. Az utóbbi helyen egy templomot felgyújtottak és gazdákat támadtak meg.

Kik azok a mapucsék?

  • A spanyolok 16. századi megérkezése előtt a mapucsék lakták Chile déli részének óriási területeit.
  • Egészen a 19. század végéig ellenálltak a hódításnak, akkor azonban kis közösségekre estek szét.
  • Földjeik nagy részét gazdáknak és erdőgazdálkodást folytató vállalatoknak adták el.
  • A chileiek mintegy kilenc százaléka vallja magát mapucsénak.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság