Evo Morales elnök „elutasította” a Fehér Ház jelentését, amely azt állítja, hogy a bolíviai kokatermelés „veszélyt jelent” az Egyesült Államokra nézve. A bolíviai államfő megjegyezte, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériumának egy júniusi tanulmánya azt állapította meg, hogy „az Egyesült Államokban lefoglalt kokain 90 százaléka Kolumbiából származik”.

Hétfőn Potosíben Morales így fogalmazott: „Elutasítom, elítélem azt, amit az amerikai külügyminisztérium állít, miszerint a bolíviai koka veszélyt jelentene az Egyesült Államokra. Miért nem merül fel ez Kolumbiával kapcsolatban?”

Morales többedik alkalommal veszi védelmébe a bolíviai kokatermesztést - Fotó: Reuters

Morales az Egyesült Államok Országos Kábítószer-ellenőrzési Hivatalának (ONDCP) november 2-án kiadott dokumentumára reagált. A jelentés 2011 és 2017 között követte végig a kokatermelést Peruban és Bolíviában. A szövegben ez áll: „A Peruban és Bolíviában folyó kokatermesztést fenyegetést jelent számunkra, és súlyosbítja hazai drogfüggőségi válságunkat.”

Az ONDCP igazgatóhelyettese, Jim Carroll pedig így fogalmazott a dokumentumban: „Bolíviában igazi erőfeszítéseket szeretnénk látni a termesztés és az előállítás ellen.”

A bolíviaiak a kokaleveleket nyersen rágják, vagy tea formájában fogyasztják. Az ősi növényt az őslakos népek hagyományosan erő- és energiaforrásként használták. 2009-ben a kokalevelet belefoglalták a bolíviai alkotmányba, és ezáltal hagyományőrző, gyógyászati és kulturális alkalmazása védettséget kapott. Az országban megtermelt kokamennyiség egy része azonban kokain-előállításhoz szolgál alapanyagul.

Morales elnök egy Twitter-üzenetben is reagált: „Elutasítom és elítélem a Fehér Ház logikátlan jelentését, ami #Bolíviát veszélynek nevezi (…) drogfüggőségi válságára.”

Az Egyesült Államok nagyarányú opiátválsággal küzd. Májusban Donald Trump elnök „országos szükségállapotot” hirdetett. 2017-ben több mint 45 ezer egyesült államokbeli lakos adagolta magát túl ópiumszármazékokkal. Összehasonlításképpen ugyanebben az évben 14.500 adagoltak túl kokaint. Az amerikai opiátválság eredete a túlzott gyógyszerfelíratásokból fakad, de az amerikai kormány a nagy gyógyszergyártókat mégsem támadja.

Az ONDCP jelentésében az áll, hogy a bolíviai kokatermelés a 2016-os 23.100 hektárról 2017-re 24.500 hektárra nőtt, amikor Bolívia 22 ezer hektárra emelte a törvényesen kokával beültethető területek méretét.

A Twitteren keresztül tovább bírálta az Egyesült Államokat, amiért az ujjal mutogat Bolíviára és Perura a kokatermesztés miatt, „annak ellenére, hogy a külügyminisztérium szerint az #Egyesült Államokba bekerülő kábítószer #Kolumbiából származik”. A külügyminisztériumi tanulmányt júniusban publikálták.

Az ENSZ egy szeptemberi jelentése szerint 2016-ban a kokatermelés Kolumbiában 13 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy újabb 25 ezer hektárt ültettek be a növénnyel.

Kolumbiában a kokával beültetett 171 ezer hektár 31 százalékát illegális használatra termesztik.

Az ONDCP jelentése szerint Peruban tavaly 49.800 hektáron termesztettek kokát, ami ugyanannyi, mint 2011-ben volt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság