A Képviselőház Kulturális Bizottsága tegnapelőtt elfogadott egy törvénytervezetet, amely az Arturo Merino Benítez Nemzetközi Repülőtér nevét Pablo Neruda Nemzetközi Repülőtérre változtatná.

A Radio Bío Bío beszámolója szerint a testület elfogadta azt az indítványt is, amely szerint a belföldi terminál nevét továbbra is Comodoro Arturo Merino Benítez, a Chilei Légierő (FACh) első főparancsnoka, repülésügyi vezető és a LAN Chile nemzeti légitársaság megalapítója adná.

A jövőben Pablo Neruda neve lehet az első, amit a Santiagóba látogató külföldiek meglátnak Chiléből - Fotó: Archív

Carolina Marzán képviselő méltatta a kezdeményezést, amit most a Képviselőház fog megvitatni.

„Úgy véljük, hogy ez a lépés jó az országnak és saját kulturális emlékezetünknek is, mivel a fő cél az, hogy elismertessük a legfontosabb íróinkat, nemcsak az országunkban, de külföldön is” – mondta Marzán.

A képviselő arról is beszélt, hogy bár korábban már elutasítottak hasonló javaslatokat a parlamentben, „most itt az idő, hogy félretegyük politikai különbségeinket, és kiemeljük a költőt, azt az embert, aki minden chileit büszkeséggel töltött el azzal, hogy elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.”

„Azt szeretnénk, hogy amikor a külföldiek és a turisták chilei földre látogatnak, az első dolog, amit meglátnak, Pablo Neruda költő neve legyen” – tette hozzá.

A törvénytervezetet még a parlament alsó házában is szavazásra bocsájtják.

A prosztatarákban szenvedő Pablo Neruda a chilei puccs utáni káosz idején hunyt el 69 évesen. A hivatalos változat szerint cachexiában, vagyis testének a súlyos betegség miatti kimerülésében halt meg.

Testét 2013-ban exhumálták, hogy megállapítsák a halál okát, de a vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen méreganyagot a csontjaiban. Családja és sofőrje további vizsgálatokat követel.

Nerudát leginkább szerelmes versei tették híressé. Ugyanakkor Salvador Allende szocialista elnök barátja is volt, aki inkább öngyilkos lett, minthogy megadja magát a katonáknak a 1973. szeptember 11-i Pinochet vezette jobboldali puccs idején.

Neruda hivatalosan szeptember 23-án természetes okok miatt halt meg. A gyanú azonban, hogy halálában a diktatúra keze volt, még jóval a Chile a demokráciához való 1990-es visszatérése után is él.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság