Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte a megválasztott brazil elnök azon döntését, hogy a dél-amerikai ország nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetné. Netanjahu „történelminek [és] korrektnek” nevezte a lépést, a palesztinok szerint azonban az „provokatív és törvénytelen”. A szélsőjobboldali politikus, Jair Bolsonaro választási kampányában erőteljes támogatását fejezte ki Izraellel szemben.

Jeruzsálem státusza az egyik legvitatottabb kérdés Izrael és a palesztinok között. Izrael Jeruzsálem egészét a fővárosának tartja, míg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék a majdani palesztin állam fővárosának.

Jair Bolsonaro Izraelt is a vele hasonló világképű országok közé sorolja - Fotó: Getty Images

 „Gratulálok barátomnak, Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnöknek azon szándékához, hogy Jeruzsálembe költöztesse a brazil nagykövetséget, [ez] egy történelmi, helyes és izgalmas lépés!” – írta Netanjahu egy közleményben.

Hanan Ashrawi palesztin tisztviselő azonban azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy egy ilyen „provokatív és törvénytelen lépés (…) csak meg fogja ingatni a biztonságot és stabilitást a térségben”.

Az Egyesült Államok és Guatemala nemrégiben költöztették nagykövetségeiket Jeruzsálembe, de a legtöbb ország inkább Tel Avivban maradt.

Mi ennek a jelentősége?

Jeruzsálem státuszának központi szerepe van az izraeli-palesztin konfliktusban. Izrael „örök és oszthatatlan” fővárosának tekinti Jeruzsálemet, míg a palesztinok – az Izrael által az 1967-es hatnapos háborúban megszállt – Kelet-Jeruzsálemet követelik jövőbeli államuk fővárosának.

Izrael szuverenitását Jeruzsálem felett soha nem ismerték el nemzetközileg, és az 1993-as izraeli-palesztin békemegállapodás szerint Jeruzsálem végső státusza a béketárgyalások későbbi szakaszainak témája kellene, hogy legyen.

1967 óta Izrael egy tucat, mintegy 200 ezer zsidónak otthont adó telepet épített Kelet-Jeruzsálembe. Ez a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősül, bár Izrael ezt vitatja. Jeruzsálemben, főleg a keleti részén vannak ugyanakkor a zsidó vallás, az iszlám és a kereszténység kulcsfontosságú szent helyei is.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság