Brazília szélsőjobboldali megválasztott elnöke, Jair Bolsonaro pénteken azt nyilatkozta egy helyi újságnak, hogy nincs értelme fenntartani a diplomáciai kapcsolatokat Kubával, mert szerinte a szigetország kormánya lábbal tiporja az emberi jogokat.

Bolsonaro fenyegetése egy nappal azután fogalmazódott meg, miután az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton azt mondta, hogy Jair Bolsonaro megválasztása „pozitív jel” a térség számára, Venezuela, Kuba és Nicaragua demokratikusan megválasztott kormányait pedig „a zsarnokság hármas fogatának” nevezte.

Bolsonaro megszakítaná Brazília diplomáciai kapcsolatait Kubával Fotó: Reuters

A Correio Braziliense újságban megjelent interjúban Bolsonaro bírálta a 2013-ban indított kubai vezetésű Mais Medicos (Több Orvos) programot, amelynek keretében több mint tizenegyezer kubai orvos dolgozik Brazília szegény vagy távoli részein, hogy így terjesszék ki az egészségügyi lefedettséget.

Bolsonaro szerint a kubai orvosok bérének 75 százalékát a kubai kormánynak fizetik, és a gyerekeiknek „nem engedték”, hogy Brazíliába menjenek velük. „Ez egyszerűen kínzás egy anya számára… Fenntarthatjuk-e a diplomáciai kapcsolatainkat egy országgal, ami így bánik az állampolgáraival?” – mondta a kínzásokat pártoló és Brazília további militarizálását szorgalmazó Bolsonaro az interjúban.

A fizetség megosztása az állam és az orvosok között hozzájárul ahhoz, hogy Kuba fenn tudja tartani azt az egészségügyi és oktatási rendszert, amiből a kubai állampolgárok jelenlegi és jövőbeli generációi profitálnak.

Bolsonarót múlt vasárnap választották elnökké, és január 1-én fogja elfoglalni hivatalát. Fontos változást jelent Brazília külpolitikájában, hogy várhatóan az az Eduardo Guedes lesz a gazdasági miniszer, aki már kijelentette, hogy „Argentína és a Mercosur nem élvez prioritást”, illetve, hogy a megválasztott elnök megerősítette, hogy Brazília Jeruzsálembe fogja költöztetni izraeli nagykövetségét, követve Donald Trump amerikai elnök világszerte heves bírálatokat kiváltó lépését.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság