Brazília szélsőjobboldali megválasztott elnöke, Jair Bolsonaro egy szövetségese szerint összevonná a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztériumot, ami bírálói szerint veszélybe sodorhatja az amazóniai esőerdőt.

Bolsonaro jövőbeli kabinetfőnöke, Onyx Lorenzoni bejelentette, hogy az új kormányzat hivatalba lépése után egy „szuperminisztériumot” fognak létrehozni. Az ellentmondásos új brazil vezetőt támogatja az agrárlobbi.

Minden évben hatalmas terület tűnik el az amazóniai esőerdőből - Fotó: Getty Imeges

Az egyik korábbi környezetvédelmi miniszter a Twitteren „tragikusnak” nevezte a lépést. „Ez a katasztrofális döntés súlyos károkat fog okozni Brazíliának, és a külföldi fogyasztókban az a kép fog kialakulni, hogy a brazil mezőgazdaság az erdők pusztítása árán maradt talpon” – mondta Marina Silva.

Korábban Hamilton Mourao megválasztott alelnök azzal hárította el a környezetvédők Amazóniával kapcsolatos egyre nagyobb aggodalmait, hogy kijelentette, a kormány felelősen fog eljárni a térségben folytatott mezőgazdaság kiterjesztésének irányításakor.

Miért fontos Amazónia?

Az amazóniai térségben található a világ legnagyobb trópusi esőerdője, ami olyan növény- és állatfajok otthona, amelyeket a tudósok még csak most fedeznek fel.

Több millió négyzetkilométeres része Brazíliában van, ahol a még 1965-ben hozott törvények szerint a földtulajdonosoknak földjeik bizonyos százalékán meg kell hagyniuk az erdőt. Ez az arány húsz százaléktól, az ország egyes amazóniai régióiban nyolcvan százalékig terjed.

Azonban gyakran folynak viták Brazíliában a környezetvédelem és a gazdasági fejlődés ellentétes érdekeiről. Idén a legfelsőbb bíróság helybenhagyta azokat a nagyarányú törvénymódosításokat, amelyek a környezetvédők szerint elfogadhatóvá teszik az illegális erdőirtásokat.

Mit gondol Bolsonaro a környezeti kérdésekről?

A hatvanhárom éves Bolsonaro korábban arról beszélt, hogy Brazília kiléphet a klímaváltozásról szóló 2015-ös Párizsi Egyezményből, mert szerinte annak követelményei sértik Brazília az amazóniai régióval kapcsolatos önrendelkezését.

A választások előtti hajrában a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztériumok összevonását javasolta. Így fogalmazott: „Tegyük világossá: a jövőbeli minisztérium a termelő ágazatból fog érkezni. Felesleges erről többet vitatkozni.”

Amikor aktivisták arra figyelmeztették, hogy egy ilyen lépés aláásná a környezetvédelmi minisztérium a kereskedelmi ágazat feletti ellenőrzését, békülékenyebb hangot ütött meg, és azt mondta, hogy „kész tárgyalni a kérdésről”.

Miről született még döntés?

Kedden zárt ajtók mögött tartott tárgyalások után Bolsonaro gazdasági főtanácsadója, Paulo Guedes megerősítette, hogy szuperminisztériumot hoznak létre a pénzügy-, tervezési, ipari és kereskedelmi minisztériumok összevonásával. Ezt Guedes fogja vezetni.

Lorenzoni pedig azt jelentette be, hogy Bolsonaro első külföldi útjai során Chilébe, Izraelbe és az Egyesült Államokba látogat majd. Ezeket olyan országoknak nevezte, amelyek „osztoznak a világképünkben”.

Bolsonaro fölényes győzelmet aratott a vasárnapi választásokon baloldali riválisával, Fernando Haddaddal szemben. A korábbi ejtőernyős tiszt mélyen megosztó személyiség, aki korábban védelmébe vette az ország egykori katonai diktatúráját, és kijelentette, hogy ő „diktatúrapárti”. Populista vonásai miatt egyes sajtótermékek „Trópusi Trumpnak” nevezik.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság