„Az Egyesült Államok Kuba elleni blokádja miatt nem tudtunk részt venni a tudományos kiadványok szerkesztőinek rendezvényén Brazíliában” – közölte kedden Luis Hernández a Kubai Ápolók Folyóiratának (RCE) főszerkesztője.

„Úgy volt, hogy a Pán-amerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) fogja finanszírozni delegációnk részvételét a rendezvényen, és minden rendben is volt, amíg az ENSZ-szervezet nem próbálta átutalni az útiköltségre szánt pénzt” – nyilatkozta Hernández a Prensa Latinának.

A blokád több mint két és fél milliárd dollárnyi kárt okozott a kubai egészségügynek - Fotó: Prensa Latina

A szakápoló Hernández elmondta, hogy a PAHO bankján keresztül ment volna a tranzakció, de annak vannak fiókirodái az Egyesült Államokban, így amikor rájöttek, hogy kubai állampolgároknak menne a pénz, leállították az utalást.

„Nem tudtunk részt venni a rendezvényen, de mivel annak az RCE fontos szereplője lett volna, elküldtük a munkánkat e-mailen, és azt a szerző helyett egy másik küldött mutatta be” – mondta.

„Emiatt a brutális politika miatt alternatívákat is kell keresnünk a forráshiány ellensúlyozására” – jegyezte meg Irma Infante, a Kubai Betegápolók Társaságának elnöke.

„Az Egyesült Államok Kuba elleni gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi blokádja nem csak minket érint hátrányosan, tette hozzá a november 5-9. között megrendezésre kerülő 16. Pánamerikai Ápolástudományi Kutatói Kollokvium szervezőbizottságának elnöke.

„Dolgozott nálunk egy amerikai nővér, aki elmondta, hogy a kórház, ahonnan jött, egy biotechnológiai terméket kért tőlünk, de nem tudtuk elküldeni, mert Kubában készült” – mesélte.

„Ezek a problémák nagyon érzékenyen érintenek minket, mert bár azon vagyunk, hogy a lehető legtürelmesebbek legyünk, ez nem mindig sikerül” – mondta.

Október 31-én, szerdán, az ENSZ Közgyűlése egymás után huszonhetedik éve fog szavazni egy az Egyesült Államok Kuba elleni blokádjának megszüntetését szorgalmazó határozattervezetről.

A Kuba elleni népirtó politika a közel hatvan év alatt a kubai egészségügyi rendszernek több mint két és fél milliárd dollárnyi kárt okozott.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság