Fölényes győzelmet aratott a brazil elnökválasztásokon a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro. A brazil választási hatóságok szerint 55 százalékot szerzett, míg baloldali riválisa, Fernando Haddad 44,8 százalékon végzett.

Bolsonaro a korrupció felszámolásával és a magas bűnözési ráta csökkentésével kampányolt. A választási kampány mélyen megosztotta a dél-amerikai országot. Mindkét tábor azt mondta, hogy a másik győzelme tönkretenné Brazíliát.

Bolsonaro győzelme sok brazilt aggodalommal tölt el - Fotó: Reuters

Mit jelent ez?

Bolsonaro győzelme éles jobboldali fordulatot jelent Latin-Amerika legnagyobb demokráciájában, amit tizenhárom éven keresztül, 2003 és 2016 között a baloldali Munkáspárt kormányzott.

Az elmúlt két évben a konzervatív Michel Temer volt az elnök, miután Dilma Rousseffet felelősségre vonási eljárással elmozdították az államfői posztról. Temer azonban rendkívül népszerűtlennek bizonyult a brazilok körében. Mivel a leköszönő elnök támogatottsága kétszázalékos rekordalacsony szinten áll, a választók zajosan követeltek változást, de annak irányáról már élesen megoszlottak a vélemények. Bolsonaro fölényes győzelme azt jelenti, hogy a rendpárti és a családi értékeket hangsúlyozó víziója volt az erősebb.

Mit mondott Bolsonaro a győzelme után?

Azt mondta, hogy kormány „a demokrácia és az alkotmány védelmezője” lesz. „Ez nem egy párt ígérete, sem egy ember szava. Ez egy Istennek tett eskü.” Így folytatta éljenző támogatóinak: „Azt vállaltam a brazil emberek felé, hogy egy tisztességes kormányt alakítok, ami elkötelezett az ország és az emberek felé. És garantálhatom, hogy ez így is lesz.”

„Együtt megváltoztatjuk Brazília sorsát.”

Bolsonaro bírálói amiatt aggódnak, hogy a hadsereg egykori kapitánya, aki nosztalgiával beszélt a brazil katonai diktatúra éveiről, korlátozni fogja az állampolgárok szabadságjogait és aláássa a brazil alkotmányt. A kisebbségek jogai is aggasztják őket, miután Bolsonaro a kampány során és előtte homofób, rasszista és nőgyűlölő kijelentéseket tett.

Mit mondott Haddad?

Fernando Haddad azt mondta, hogy „feladata, hogy csatlakozzon Bolsonaro a politikai ellenzékéhez”, és azt ígérte, hogy „megvédi annak a negyvenötmillió embernek a szabadságjogait”, akik rá szavaztak. Egyúttal a nem Bolsonaróra szavazó választók jogainak tiszteletben tartását is követelte.

Hogyan oszlottak meg a szavazatok?

Haddad kapott több szavazatot Északkelet-Brazíliában, a hagyományosan munkáspárti területeken, és Luiz Inácio Lula da Silva korábbi elnök fellegvárában, aki helyett Haddadot indította a Munkáspárt, miután egy korrupciós ügyben ellene hozott elmarasztaló ítélet miatt Lulát eltiltották a választási részvételtől.

Bolsonaro az ország minden más részén nyert, egyes helyeken nagyon nagy többséggel, ami végül összességében fölényes győzelmet jelentett számára.

Hogyan reagáltak vetélytársa támogatói?

Bolsonaro tábora ünnepelt. Támogatói közül sokan Rio de Janeiró-i otthonához vonultak, és ott tűzijátékokat gyújtottak, és brazil zászlókat lengettek. „Brazília bulizik. A jó emberek Brazíliában ünnepelnek” – mondta Carmen Flores, Bolsonaro PSL pártjának helyi vezetője.

„Ezek az emberek dühösek, felháborítja őket a korrupció és a bűnözés, és Bolsonaróval vagyunk. Az emberek szóltak. Először érzem úgy, hogy képviselnek” – mondta a 38 éves André Luis Lobo az AFP hírügynökségnek.

Haddad támogatói körében azonban borús hangulat uralkodott. „Meglep, hogy a brazilok a gyűlöletre és a fegyverekre szavaztak” – nyilatkozta könnyek között Flavia Castelhanos az AFP-nek São Paulóban. A hírek szerint a két tábor között voltak dulakodások is.

Bizonytalan idők

Még mielőtt az eredményeket közzétették volna, Bolsonaro támogatói már örömünnepbe kezdtek, annyira biztosak voltak a győzelmében.

Bolsonaro azon ígéreteivel, hogy keményen fog fellépni a növekvő bűnözéssel szemben, és hogy tiszta kezű politikus lesz egy olyan országban, amelyben több vetélytársát korrupciós botrányok tépázták meg, sok millió csodálóra tett szert.

Győzelme azonban milliók számára csapás. Kapcsolata a hadsereggel, és csodálata a korábbi katonai diktatúra iránt sok brazilt aggodalommal tölt el, ahogyan szexista, rasszista és homofób kijelentései is.

Ezek bizonytalan idők, és sokan attól tartanak, hogy – Bolsonaróval a hatalomban – azok az eredmények, amelyeket Brazília a demokráciához való harminc évvel ezelőtti visszatérése óta elért, semmivé lesznek.

Milyen reakciók érkeztek Brazílián kívülről?

Számos latin-amerikai vezető gratulált Bolsonarónak:

  • Mauricio Macri argentin elnök Bolsonaro „diadalának” nevezte a választások eredményét.
  • Sebastián Piñera chilei elnök gratulált a braziloknak, hogy „tiszta és demokratikus választásokat” tartottak.
  • A venezuelai Nicolás Maduro úgy fogalmazott, hogy „gratulációját fejezi ki” a brazil népnek.

Az Egyesült Államok elnökének szóvivője, Sarah Sanders egy közleményben ezt írta: „Trump elnök ma este felhívta Bolsonarót, Brazília megválasztott elnökét, hogy gratuláljon neki, és a brazil embereknek a mai választásokhoz. Mindketten, mint az amerikai kontinens regionális vezetői, erős elkötelezettségüknek adtak hangot az Egyesült Államokban és Brazíliában élő emberek életének javítása iránt.”

Közben az Amnesty International arról beszélt, hogy kampányígéreteit tekintve Bolsonaro győzelme „hatalmas veszélyt” jelent Brazília őslakosai, LMBT-közösségei, fekete fiataljai, női, aktivistái és civil szervezetei számára.

Mi várható Bolsonarótól, ha hivatalba lép?

  1. január 1-én fogja átvenni az elnökséget Temertől. Az egyik legfőbb kampányígérete az volt, hogy növelni fogja a brazil lakosok biztonságát. Keménykezű vezetőnek festette le magát, aki helyre fogja állítani a biztonságot Brazília utcáin.

Jelezte, hogy kormánya a fegyvertartást és fegyverviselést korlátozó törvények enyhítését fogja szorgalmazni. Gazdaságpolitikai tervei között van a kormányzati „pazarlás” csökkentése, és azt ígéri, hogy visszafogja majd a gazdaságba való állami beavatkozásokat.

Arról is beszélt, hogy Brazília kiléphet az éghajlatváltozásról szóló 2015-ös Párizsi Megállapodásból, mondván, hogy annak követelményei beleavatkoznak Brazília az amazóniai régióra vonatkozó szuverenitásába.

Azt is mondta, hogy „meg fogja tisztítani” Brazíliát a korrupt politikusoktól. Ez a kampányígérete nagyon népszerű volt a brazilok körében, akik azt mondják, hogy belefáradtak a korrupcióba, ami miatt a hagyományos pártok több tucat magas rangú politikusa került börtönbe.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság