A szélsőjobboldali jelölt, aki magasan vezeti a felméréseket a brazil elnökválasztások második fordulója előtt, kimondja, amit gondol. És amikor ezt teszi, homofób, szexista és rasszista nézeteinek ad hangot.

Támogatói rossz, de ártatlan viccnek nevezik, vagy egyszerűen hamis híreknek tartva nem vesznek tudomást egy-egy keményebb megjegyzéséről. A sértő kijelentéseinek listája hosszú. Kétségtelenül szeret felfordulást okozni. Egy női képviselőtársának azt mondta, hogy „nem érdemli meg, hogy megerőszakolják”, mert „túl csúnya”.

Bolsonaro a brazil nőket (is) erősen megosztja - Fotó: Reuters

Azzal magyarázta, hogy miért keresnek a nők kevesebbet a férfiaknál, hogy költséges őket alkalmazni, mert akkor is kapnak fizetést, amikor anyasági szabadságon vannak. Még azt is találta mondani, hogy lánya megszületése „gyengébbé tette őt”.

Ellentétes hatás

Ezek olyan megjegyzések, amelyekről szakértők azt gondolták, hogy nehéz lesz velük megnyerni a női szavazókat. Tévedtek.

A Datafolha legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a női szavazók 43 százaléka Bolsonaróra szavazna, szemben 39 százalékukkal, akik a riválisát, Fernando Haddad munkáspárti jelöltet választanák.

„Vannak nők, akik gyűlölik, de mi szeretjük” – mondja Carina Soledade, egy mesterséges megtermékenyítési klinikán titkárnőként dolgozó háromgyerekes anya. „Egy bizonyos korban lévő férfi, katona, lobbanékony. De ő ilyen. Egy csomó ember olyan kijelentésekért vádolja, amiket kiforgatott a média.”

A politikus egyik legaktívabb és leghangosabb támogatója Vanessa Pacheco. A huszonhét éves radiológus technikus szeptember elején létrehozott egy Nők Bolsonaróval elnevezésű Facebook-oldalt, aminek állítása szerint kétmillió követője van.

Mivel ez egy zárt csoport, amibe nem léphetnek be újságírók, és a Facebook keresője sem dobja ki, ezt a számot nehéz ellenőrizni. Pacheco azt mondja, hogy azután alapította, miután feltűnt neki, hogy egyre több oldalt hoznak létre a politikussal szemben álló nők.

Szeptember végére több millió nő állt be az #EleNao (Őt nem) hashtag mögé, és több százezren vettek részt Brazília történetének legnagyobb nők által szervezett tüntetésén. A tiltakozó akció célja az volt, hogy megállítsák Bolsonaro felemelkedését.

Ez azonban nem sikerült. Sőt, a politikus népszerűsége nőtt a választások első fordulója előtt egy héttel, és az október 28-i második forduló előtt is folyamatosan növekszik. Pacheco is egyike volt azoknak, akiknek nem tetszett a Bolsonaro-ellenes mozgalom. „Azt gondoltam, hogy az nem lehet, hogy nincs több ember, nők, akik mellette állnak, ezért létrehoztam az oldalt, hogy bebizonyítsam, hogy nők is támogatják Bolsonarót” – mondja.

A csoport elkötelezett minden Jair Bolsonaróval kapcsolatos dolog iránt, aki azt mondja, hogy jobbá fogják változtatni Brazíliát.

Rivális táborok

A nők két csoportja közötti politikai patthelyzet azt mutatja, hogy ezen a választáson még a nemi egyenlőség is mennyire átpolitizálódott.

Egyrészről ott vannak az #EleNao mellett kampányolók, akik egy nagyobb, szexuáliszaklatás-, szexizmus- és diszkrimináció-ellenes mozgalom részei, másrészről pedig azok, akik úgy gondolják, hogy a feministák túl messzire mentek.

Pacheco egyike azoknak, akik nem kedvelik az #EleNao kampány feminista retorikáját. „A feminizmus politikai dolog, és szexista” – mondja. „Rosszabb, mint a macsóizmus.”

„A feminizmus a női felsőbbrendűséget támogatja. A feministák úgy bánnak a férfiakkal, mint a kutyákkal, mintha alázatosnak kellene lenniük. Vegyük például a politikai baloldalt – a baloldalon a férfiak mindig alázatosak, úgy bánnak a nőkkel, mintha jobbak lennének náluk” – teszi hozzá.

Bolsonaro kampányt indított a családi értékek védelmében. De ha találkozunk női támogatóival, akkor azt tapasztaljuk, hogy nem passzolnak hibátlanul a konzervatív skatulyába.

Egyeseknek tetszik, hogy Bolsonaro támogatja a fegyvertartási törvények enyhítését, ami szerintük meg fogja erősíteni őket, és biztonságosabb lesz az életük. Sokan viszont, például Carina Soledade, elutasítják az az elképzelést, hogy a nő feladata a gyereknevelés lenne.

Soledade azon nők közé tartozik, akik szerint Brazíliában már megvalósult a nemi egyenlőség, még ha a hivatalos statisztikák ennek ellent is mondanak. „Ha jólképzett vagy, akkor egy cégnél nem számít, hogy férfi vagy-e vagy nő” – mondja. „Vannak emberek, akik hisznek a diszkriminációban, de én nem hiszem, hogy létezik. Szerintem a férfiak és nők tudásuk és képességeik szerint keresnek.”

Azt mondja, hogy azért fog Bolsonaróra szavazni vasárnap, mert „ő reményt hozhat”. „Változást hozhat Brazíliába” – teszi hozzá. Ez egy olyan változás, amitől az #EleNao mozgalomhoz tartozó nők tartanak, és ami mély megosztottságot hozhat a brazil nők között.

Írta: Katy Watson

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság