A brazil választások előtti feszültség egy sor erőszakos támadást eredményez, köztük egy politikai gyilkosságként kezelt ügyet, számolt be róla a helyi sajtó. Egy nőnek pedig horogkeresztet vágtak bele a bőrébe a szélsőjobboldali jelölt, Jair Bolsonaro támogatói.

A soron következő második forduló közte és a baloldali Fernando Haddad között megosztja az országot. Bolsonaro a támadásokkal kapcsolatban kijelentette, hogy elszigetelt esetekről van szó.

Haddad támogatóit fokozottabban érik támadások Bolsonaro támogatói részéről - Fotó: AFP/Getty Images

Az AFP hírügynökség számos, a választásokhoz kapcsolódó erőszakos esetről számolt be, megjegyezve, hogy Haddad támogatói különösen célpontnak számítanak. A Brazil Oknyomozó Újságírók Szövetsége (Abraji) szintén több mint hatvan újságírók elleni fizikai támadást tart nyilván, amelyek „politikai, partizán és választási kontextusban” történtek.

Bolsonaro a bűnözés elleni kemény fellépés ígéretével kampányol, bírálói azonban azt mondják, hogy nyelvezete – és hírneve – erőszakos szít. Ő ezt tagadja. „Kérem az embereket, hogy hagyják abba. De nem tudom irányítani őket” – mondta. „Ha valaki, aki az én pólómat viseli, túl messzire megy, mit tudok csinálni?”

Azt is mondta, hogy a másik oldal részéről is történtek erőszakos támadások. Szeptemberben egy választási gyűlésen leszúrták, és egy ideig az intenzív osztályon kezelték.

Kiket támadtak meg?

Romualdo Rosário da Costát, a brazil harcművészet, a capoeira 63 éves mesterét szúrták agyon egy bárban az észak-keleti Salvador városában hétfő hajnalban, közvetlenül a választások első fordulója után. A támadó, Paulo Sérgio Ferreira de Santana a rendőrségnek elmondta, hogy politikai okok vezérelték. Feldühödött, amikor Da Costa kijelentette, hogy Bolsonaro riválisát támogatja, és állítólag hazament egy késért, majd visszament a bárba, és tizenkétszer szúrta meg az áldozatot.

A horogkeresztes támadás szintén hétfőn történt. Egy férfiakból álló csoport a déli Porto Alegre városában támadott meg egy 19 éves nőt, és a bőrébe egy zsebkéssel egy horogkeresztet karcoltak. A Globo szerint nőnél – akit nem neveztek meg – egy LMBT-zászló volt, és egy Bolsonaro-ellenes matricát viselt. Bolsonaro homofób megjegyzéseiről ismert. Egyszer azt mondta, hogy inkább látná holtan a fiát, mintsem meleg legyen.

Julyanna Barbosa transznemű énekes múlt szombaton támadták meg a Rio de Janeiro állambeli Nova Iguacuban. Azt mondta, hogy támadói Bolsonaro iránti támogatásukat kiáltozták, és azt mondták, hogy „ezeknek a transznemű embereknek meg kell halniuk”. A Guardian pedig arról számolt be, hogy futballszurkolók ezt skandálták: „Bolsonaro megöl minden buzit”.

Milyen erőszakos Brazília?

Az erőszak egy ideje fokozódott az országban, és ez a választási kampány fő témája. Elemzők azt mondják, hogy ezért pártoltak a választók Bolsonaro mellé.

A Grupo Gay de Bahia melegjogi szervezet szerint 387 halálesettel 2017 volt a leggyilkosabb év az ország LMBT-közössége számára. Attól tartanak, hogy ez a szám még magasabb lehet ebben az évben, mivel idén már háromszáz ember esett áldozatul LMBT-ellenes gyűlöletbűncselekményeknek.

Bolsonaro szítja az erőszakot?

A hadsereg egykori kapitánya rendfenntartással kapcsolatos retorikájával a támogatóihoz szól, de bírálói attól tartanak, hogy még több problémát fog okozni. Azt mondja, hogy a rendőrségnek engedélyezni kellene, hogy szabadabban végezhessen a bűnözőkkel, és csak azután kérdezzen. Aki „tizet, tizenötöt vagy ötvenet” megöl, kitüntetést kellene kapnia, jelentette ki augusztusban.

Emellett a fegyvertartási szabályozások enyhítését is szeretné. Ami pedig a múltat illeti, szerint az ország diktatúrájának idején (1964-1985) több embert kellett volna megölni. A jelenleg zajló politikai erőszakkal kapcsolatban Haddad így fogalmazott: „Olyan emberekkel kell leülnünk tárgyalni, akik nem hordanak fegyvert az oldalukon.”

Bolsonaro pedig kijelentette, hogy nem hajlandó a „szeretet és béke” hangjára váltani, hogy szavazatokat szerezzen.

Hogyan tovább?

A félmérések azt mutatják, hogy Bolsonarót az október 28-i második fordulóban elnökké fogják választani. A Datafolha közvélemény-kutató cég legutóbbi becslései Bolsonarót 58, míg Haddadot 42 százalékra tették. Haddad pártja, a Munkáspárt sok szavazó szemében népszerűtlen, mivel számos politikusát érintették a korrupciós botrányok.

A Conectas Derechos Humanos jogvédő csoport szerint a jelölteknek „meg kellene kérniük a választókat, hogy békésen és toleráns módon viselkedjenek.”

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság