Pénzmosás vádjával őrizetbe vették Alberto Fujimori korábbi perui elnök lányát, Keiko Fujimorit. A perui kongresszus ellenzéki képviselőcsoportjának vezetőjét a férjével együtt tartóztatták le.

A bíró azt mondta, hogy kezdetnek egy napig tartják őket fogva tizenkilenc másik gyanúsítottal együtt. Az ügyészek szerint Fujimori érintett abban, hogy pártja illegális kampány-hozzájárulásokat fogadott el az Odebrecht brazil építőipari cégtől. Fujimori tagadja, hogy törvénysértést követett volna el. Szerdán olyan képek jelentek meg a televízióban, amelyeken az látható, hogy a politikust megbilincselve egy autóba ültetik.

Keiko Fujimori is érintett lehet az Odebrecht-botrányban - Fotó: Reuters

Az ügyészek azzal vádolják, hogy egy bűnszervezetet vezetett a pártján belül, ami 1,2 millió dollárnyi illegális pénzeket fogadott el az Odebrechttől a 2011-es elnökválasztási kampányához.

Idén Pedro Pablo Kuczynski korábbi elnök is az Odebrecht-ügyhöz kapcsolódó botrány miatt mondott le.  A letartóztatása után a közösségi médiában közzétett levelében Fujimori azt írta, hogy politikai üldözés áldozatának tartja magát. „Ezt politikai üldözésnek hívják” – mondta. „Jogalap nélkül tartóztattak le.”

Letartóztatása egy héttel azután történt, hogy egy bíró visszavonta a kegyelmi döntést, amelyben korábban az apját részesítették. Alberto Fujimorinak várhatóan újra börtönbe kell vonulnia, hogy folytassa az emberijog-sértések miatt rá kiszabott huszonöt éves börtönbüntetésének letöltését. Keiko Fujimori ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy apja letartóztatása „gyalázatos”.

Fujimori Népi Erő elnevezésű pártja erős ellenzéki erő, ami jelenleg többségben van a kongresszusban. Tavaly azonban hatalmas utcai tüntetések voltak Peruban a politikai elit ellen. A múlt hétvégi helyhatósági választásokon a párt évtizedek óta a legrosszabb eredményét érte el.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság