A szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyerte a brazil választások első fordulóját. Az október 28-i második fordulóban a baloldali Munkáspárt jelöltjével, Fernando Haddaddal fog megmérkőzni, miután nem sikerült a szavazatok abszolút többségének megszerzésével már az első fordulóban eldönteni a versenyt. Közel teljes feldolgozottság után 46 százalékot kapott, Haddad pedig 29 százalékot. A választások előtt készített közvélemény-kutatások szerint szoros második fordulóra lehet számítani.

Bolsonaro egykoron jelentéktelen Szociálliberális Pártja (PSL) lehet a legnagyobb erő a kongresszusban az elnökválasztással együtt tartott törvényhozási választások eredménye szerint, ami az elemzők szerint gyökeres változás a brazil politikában. A politikus és a PSL a Munkáspárt elleni dühöt lovagolta meg, ami a támogatóik szerint felelős az elhúzódó recesszióért, a megnövekedett erőszakos bűnözésért, és a Dél-Amerika legnagyobb gazdaságát behálózó korrupcióért.

A szélsőjobboldali Bolsonaro (baloldalt) és a munkáspárti Haddad (jobboldalt) kerül ki Brazília következő elnöke - Fotó: Reuters

Miért annyira ellentmondásos Bolsonaro?

A hadsereg egykori kapitánya rengeteg témában tett provokatív nyilatkozatokat. A rendfenntartással kapcsolatos keményvonalas álláspontja a két évtizedig tartó diktatúra emlékeit idézi fel, és támogatást hozott számára a hadsereg és mindazok részéről, akik nagyobb közbiztonságot szeretnének az erőszakos bűnözés által egyre jobban sújtott országban.

Nőgyűlölő és homofób megnyilatkozásai felháborodást és tiltakozásokat váltottak ki, abortusz-ellenes álláspontjával viszont elnyerte több millió evangélikus keresztény támogatását.

Fia, Eduardo, kirakott a Twitterre egy fényképet, amelyen Donald Trump amerikai elnök korábbi főtanácsadójával, Steve Bannonnal látható – aki, mint írta, „szoros kapcsolatban” van az apja „a kulturális marxizmus” ellen folytatott kampányával.

Gazdasági szempontból Bolsonaro a kisebb állam híve. Bejelentette, hogy az adók csökkentését, az állami vállalatok privatizálását, és a természeti erőforrások külföldiek általi birtoklásának korlátozását tervezi.

Úgy véli, hogy a vállalatok eladása hozzá fog járulni a kormányzati korrupció csökkenéséhez, ami az Autómosó Hadművelet elnevezésű nagyarányú korrupcióellenes nyomozás egyik célpontja.

Bolsonarót egy kampányrendezvényen megszúrták, ami miatt nagy médiavisszhangot kapott ő és sokak szerint megosztó politikája.

Hogyan teltek a választások?

Bolsonaro azt mondta, hogy biztos benne, hogy ha nem lettek volna „problémák” a Brazíliában használatos elektronikus szavazással, akkor abszolút győzelmet aratott volna. „Biztos vagyok benne, hogy ha ez nem történt volna meg, akkor már ma este tudnánk a köztársaság elnökének nevét.”

Azt nem részletezte, hogy milyen „problémákra” gondol. A brazil választási hatóságok elmondták, hogy a szavazás békésen, nagyobb problémák nélkül zajlott le.

Milyen politikát folytat Bolsonaro?

A braziloknak október 28-án két nagyon különböző jelölt közül kell választaniuk. A római katolikus Bolsonarót számos evangéliumi keresztény támogatja, mert szerintük meg fogja védeni a hagyományos családi értékeket. Sok olyan brazil is támogatja, akik úgy vélik, hogy a rendfenntartással kapcsolatos álláspontja biztonságosabbá teszi majd Brazíliát.

A vasárnapi választások estéjén arról beszélt, hogy kormánya olyan kemény büntetéssel fogja sújtani a bűnözőket, amilyet megérdemelnek. Pártolja a fegyvertartást korlátozó törvények enyhítését, és legitim eszköznek tartja a kínzást. A halálbüntetést is vissza kívánja állítani.

A Facebookon élőben közvetített, a Twitterre pedig később feltöltött győzelmi beszédében úgy fogalmazott, hogy Brazília két út közül választhat. „Az egyik a boldogulásé, a szabadságé, a családé és Istené… a másik pedig Venezueláé” – mondta Brazília szocialista vezetésű szomszédjára utalva, ami mély gazdasági és politikai válsággal küzd, ami miatt már több mint kétmillió ember hagyta el az országot.

„Nem tehetünk egy újabb lépést balra!” – sürgette a szavazóit. „Nem kacérkodhatunk tovább a szocializmussal vagy a kommunizmussal” – jelentette ki. Elismerte, hogy sok bírálatot kapott, de azt ígérte, hogy „egyesíteni fogja az embereket”. „Együtt egy nagyszerű nemzet leszünk” – mondta.

Mit támogat Haddad?

Ő magát egy olyan megbízható jelöltnek festette le, aki gátat szab Bolsonaro stílusának és retorikájának. Miután bekerült a második fordulóba, azt mondta, hogy ő és a Munkáspárt „csak érveket fog használni, nem fegyvereket”.

Bolsonaro első helyével kapcsolatban azt mondta, hogy „kihívást jelentenek számára az eredmények, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy veszélyben a brazil demokrácia”.

„Felelősen kell ehhez hozzáállnunk” – mondta éljenző támogatóinak. „Egyesíteni szeretnénk országunk demokratáit, hogy csökkentsük az egyenlőtlenségeket, és megvalósítsuk a társadalmi igazságosságot.” Úgy fogalmazott, hogy neki és pártjának erre „ragyogó lehetősége” nyílik a második fordulóba való bekerüléssel.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság