Miguel Díaz-Canel kubai elnök múlt pénteken találkozott a híres amerikai színésszel, Robert De Niróval, és a két ország közötti kulturális kapcsolatok jelentőségéről beszélgettek. A színész arra kérte Kuba és az Egyesült Államok kormányait, hogy ne kulturális falakat emeljenek a két nép közé, hanem hidakat építsenek, amelyek összekötik őket.

A találkozóra a New York-i Dakota Házban került sor, amely előtt John Lennont lelőtték. De Nirón kívül jelen volt még a Tribeca Filmfesztivál producere és igazgatója, Jane Rosenthal, Katie Holmes, Alex és Carol Rosenberg, a New York-i Havanna Filmfesztivál alapítói és szervezői, illetve más amerikai művészek, filantrópok és kulturális szervezők is.

Robert De Niro és a kubai elnök is a két ország kulturális kapcsolatainak megerősítését szeretné - Fotó: Prensa Latina

A Trump-kormányzat Kuba-politikáját bírálva De Niro így fogalmazott: „Bár sok probléma van a két ország között, remélem, hogy ezek végül megszűnnek, de a jelenlegi (amerikai) elnök nem javít a helyzeten.”

Díaz-Canel köszönetet mondott a meghívásért az amerikai művészeknek, és kijelentette, hogy azt kívánja, hogy a jövőben több kulturális kapcsolat legyen a két ország között. Felidézte a Kuba és az Egyesült Államok közötti művészeti kapcsolódási pontokat, és példának többek között a dzsessz zenében meglévő kapcsolatokat és Ernest Hemingway Kubához fűződő szoros viszonyát hozta fel.

A kubai államfő gratulált a márciusban a washingtoni John F. Kennedy Centerben megtartott Kubai Művészeti Fesztiválhoz, amelyen több mint négyszáz kubai művész vett részt.

Kiemelte Kuba művészeti oktatását, ami az Egyesült Államok Kuba elleni blokádja dacára univerzális, ingyenes és magas színvonalú.

De Niro pedig elmondta, hogy mennyire kedveli Kubát, ahol kétszer is járt. „Szeretek Kubába menni. Nem tudtam, hogy ennyien ismernek ott. Az emberek fényképeztek, követtek – ez nagyon meglepett. Csodálatos volt” – mondta.

Mind a kubai elnök, mind pedig a színész megerősítette, hogy támogatják az erősebb kulturális kapcsolatokat, mivel, ahogy De Niro fogalmazott, „a politika elmúlik, de a kultúra megmarad”.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság