2017-ben rekordmennyiségű kokaint termeltek Kolumbiában, derült ki az ENSZ legújabb statisztikáiból. Az ENSZ Kábítószerügyi és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) azt mondja, hogy a termelés egy év alatt körülbelül 31 százalékkal emelkedett, mintegy 1.400 tonnára, amit 171 ezer hektáron termeltek meg. Az ügynökség arra figyelmeztetett, hogy a termelés árthat a közelmúltban kezdődött békeépítő erőfeszítéseknek.

Kolumbia a világ legnagyobb kokaintermelője, aminek nagy része a világ legnagyobb fogyasztójának számító Egyesült Államokba kerül. Gloria María Borrero Restrepo kolumbiai igazságügyi miniszter a hírek szerint „igazán nagyon aggasztónak” nevezte az adatokat.

Tavaly rekordmennyiségű kokaint termeltek Kolumbiában - Fotó: Getty Images

Mennyit termelnek?

Az UNODC jelentése szerint a kokatermelésre használt területek nagysága Kolumbiában a tavalyi évben a valaha feljegyzett legmagasabb szintet érte el, és 2016-hoz képest 25 ezer hektárral többet érintett. A kokatermesztésre használt összes terület a becslések szerint 2017-ben 17 százalékkal magasabb volt, mint 2016-ban.

A jelentés azt mondta, hogy a kokaintermelés potenciálja 2,7 milliárd dollárt ér a helyi piacon. Az ENSZ szerint Kolumbia a Csendes-óceánnal határos régióiban folyt a legintenzívebb termelés. Csak az Ecuadorral határos Nariño megyében több kokatermesztéssel foglalkozó gazdaság működik, mint egész Peruban, ami pedig szintén nagytermelőnek számít.

A koka nyolcvan százalékát ugyanabban a térségben termelték az elmúlt tíz évben, miközben a növényeken 33 százalékkal több levél – a kokain fő alapanyaga – terem, mint 2012-ben.

Hogyan küzdenek ellene?

Az ország évek óta küzd a kokaintermelés ellen, és az Egyesült Államok évente körülbelül négyszáz millió dollárral támogatja Kolumbia kábítószerek elleni háborúját.

Tavaly Kolumbia az ENSZ-szel is aláírt egy háromszáz millió dolláros megállapodást, amelynek célja, hogy azzal csökkentse a kokaintermelést, hogy kártalanítja azokat a gazdákat, akik vállalják, hogy a koka helyett biztonságosabb növényeket termelnek.

Augusztusban az újonnan megválasztott elnök, Iván Duque újságíróknak azt mondta, hogy a kormány egy új kábítószer-ellenes politikát fog kidolgozni, amelynek szerinte az lesz a célja, hogy „konkrét eredményeket” hozzon a következő négy évben.

A terv, hogy drónokat használjanak a kokanövények gyomirtóval való permetezésére, azonban bírálatokat váltott ki. Duque elődje, Juan Manuel Santos 2015-ben felfüggesztette a glifozáttal való légi permetezést, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy a vegyszer összefüggésben lehet rákos megbetegedésekkel.

Az ország kokainkereskedelme még mindig virágzik, a 2016-os kolumbiai békemegállapodás ellenére is, ami véget vetett öt évtizednyi fegyveres harcnak a FARC lázadó szervezettel.

Egyesek a kormányt okolják, amiért az szerintük túlzottan a békére összpontosított, mások viszont azt mondják, hogy a FARC-lázadók leszerelésével űr keletkezett a kereskedelemben, amit egykoron ők tartottak a kezükben.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság