A hondurasi őslakos vezető, Berta Cáceres meggyilkolásával vádolt nyolc férfi tárgyalásának nyitónapját elhalasztották, miután a Cáceres családját képviselő ügyvédek három bíró illetékessége ellen kifogást emeltek, és a lecserélésüket kérvényezték.

Cácerest 2016. március 2-án az otthonában lőtték agyon, miután régóta küzdött egy nemzetközi finanszírozású vízerőmű gát megépítése ellen, amit a lenca nép által szentnek tartott Gualcarque folyóra terveztek.

Berta Cáceres meggyilkolása az egész világon nagy felháborodást váltott ki - Fotó: Fernando Antonio/AP

Cáceres az őslakosok jogainak és a földjogoknak nemzetközileg elismert védelmezője volt, aki az Agua Zarca 21 MW gát megépítése elleni tiltakozó mozgalom vezetéséért 2015-ben megkapta a tekintélyes Goldman-díjat.

Cáceres meggyilkolását az egész világon elítélték, és igazságot követeltek egy olyan országban, ahol a büntetlenség általánosan elterjedt gyakorlat.

A benyújtott kérvény szerint a bírók az előzetes meghallgatásokon hozott több döntése és mulasztása megsértette a tisztességes eljárás elvét, és elfogultságot mutattak az áldozatokkal szemben.

A kérelem azt állítja, hogy a bírók láthatóan figyelmen kívül hagyták a törvényeket, amikor nem voltak hajlandók megbüntetni az ügyészi hivatalt, amiért az nem tartotta a be a bíróság döntését arról, hogy a bizonyítékokat meg kell osztani a család védőivel.

Ezenkívül öt, a múlt héten benyújtott határozatot szintén meg kell vizsgálnia a fellebbviteli bíróságnak. A család ügyvédei vitatják a bíróság azon „önkényes döntését”, hogy visszautasított olyan szemtanúkat, szakértőket és írásos bizonyítékokat, amelyek a gyilkosságot egy szélesebb összeesküvéshez kapcsolják.

A Cáceres három lányát és édesanyját képviselő egyik ügyvéd, Víctor Fernández ezt mondta: „Nem fogjuk tűrni az intézményi visszaéléseket, és nem fogunk hallgatni róluk, nem számít, hogy milyen rutinszerűek vagy bevett gyakorlatnak számítanak ezek a visszaélések a hondurasi igazságszolgáltatási rendszerben, mert ezek büntetlenséget biztosítanak azoknak a bűnözői köröknek, akik felelősek a gyilkosságért.”

Cácerest, mint a Hondurasi Népi és Őslakos Szervezetek Civil Tanácsának (Copinh) vezetőjét meggyilkolása előtt megfigyelés alatt tartották, zaklatták, hamis vádakkal illették és több alkalommal halálosan megfenyegették.

A nyolc gyanúsítottat a mexikói környezetvédő, Gustavo Castro elleni gyilkossági kísérlettel is megvádolták, aki megsérült a fegyveres támadásban, de túlélte, mert halottnak tettette magát. Az ügyben 2016 májusában tartóztattak le öt embert. A törvény előírása szerint az őrizetbe vétel után két és fél év áll rendelkezésre az ügy megoldására. Ha ez nem sikerül, az alapot teremthet a fellebbezésre.

„Igazságot akarunk, de tisztességes tárgyaláson, ami tiszteletben tartja a tisztességes eljárás elvét számunkra, az áldozatok számára, és a vádlottak számára is” – mondta Bertita Zúniga Cáceres, a meggyilkolt vezető lánya, és a Copinh jelenlegi koordinátora.

Egy eljárásban bizarr módon, a meghallgatás kezdése azért csúszott, mivel a bírók úgy döntöttek, hogy meghallgatnak egy beadványt egy az ügyhöz nem kapcsolódó kábítószer-kereskedelmi ügyben. A kiírt kezdéshez képest három óra elteltétével a zsúfolásig megtelt tárgyalótermet tájékoztatták, hogy a tárgyalást felfüggesztik, amíg a fellebbviteli bíróság eldönti, hogy a bírák alkalmasak-e folytatni azt vagy sem. A törvény szerint az illetékességi határozatot hetvenkét órán belül ki kell hirdetni.

Írta: Nina Lakhani

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság