Miguel Díaz-Canel kubai elnök támogatja az azonos neműek házasságát. Az államfői posztot Raúl Castrótól április 19-én átvevő Díaz-Canel azt nyilatkozta, hogy támogatja, hogy a házasságot „emberek közötti korlátozások nélküli” kapcsolatként ismerjék el. A teleSUR tévécsatornának adott interjújában a kubai elnök elmondta, hogy „minden társadalmi diszkrimináció megszüntetésének” pártján áll.

Kubában éppen az alkotmány korszerűsítésének folyamata zajlik, amelyben jelenleg az szerepel, hogy a házasság „egy férfi és egy nő” között jön létre. A javasolt új alkotmány az 1976-os alaptörvényt fogja felváltani, amikor véget ér a tervezetről szóló népi konzultáció, és azt a 2019 februárjára tervezett országos népszavazással elfogadják.

Kubában nagyot fejlődött a homoszexualitáshoz való hozzáállás az elmúlt évtizedekben - Fotó: Reuters

„Erőteljes tudatfejlődés”

Az, hogy Díaz-Canel elnök támogatja az azonos neműek házasságát éles ellentétben áll az üldöztetéssel, amit a homoszexuálisok elszenvedtek az 1959-es kubai forradalom utáni évtizedekben.

A kommunista vezetésű országban az elmúlt évtizedekben változott meg a homoszexualitáshoz való hivatalos hozzáállás, részben Raúl Castro lánya, Mariela erőfeszítéseinek köszönhetően. Mariela Castro, aki a Kubai Országos Szexuális Nevelési Központ (CENESEX) igazgatója, hangos szószólója az LMBT-jogoknak. „Erőteljes tudatfejlődésen mentünk keresztül és számos tabu dőlt meg” – mondta Díaz-Canel a teleSUR-nak.

Az elnök az amerikai-kubai kapcsolatok jelenlegi állásáról is beszélt, amelyek szerinte „hanyatlóban vannak”. „Még mindig fenntartunk bizonyos csatornákat a párbeszédre, és az az álláspontunk, hogy nem zárjuk ki a lehetőségét, hogy bármikor párbeszéd kezdődhessen, de ennek egyenlő felek között kell megtörténnie” – jelentette ki.

Az amerikai-kubai kapcsolatok jelentősen javultak Barack Obama elnöksége idején, miután a két kormány titkos tárgyalásokat folytatott egymással. Donald Trump amerikai elnök azonban visszavonta Obama Kubával való szerinte „teljesen egyoldalú megállapodásának” egyes részeit.

A Kubába utazó amerikai állampolgárokra vonatkozó szabályokat Obama idején enyhítették, ám Trump visszaszigorította őket. Díaz-Canel kifejtette, hogy az Egyesült Államok gazdasági blokádja továbbra is „az ország fejlődésének fő akadálya”.

Azt azonban tagadta, hogy Kubának bármi köze lenne az amerikai diplomatákat és üzletembereket ért „támadásokhoz”, amelyek következtében egyesek halláskárosodást szenvedtek. „Mi nem támadunk meg senkit” – jelentette ki Díaz-Canel elnök.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság