Egy El Salvador-i bíróság tíz év börtönbüntetésre ítélte Antonio Saca korábbi elnököt. Az ötvenhárom éves egykori államfő, aki 2004 és 2009 között vezette a közép-amerikai országot, beismerte bűnösségét sikkasztással és pénzmosással kapcsolatos vádakban.

Ügyészek szerint közpénzeket tulajdonított el saját maga, és jobboldali ARENA pártja számára. A két évvel ezelőtt a fia esküvőjén letartóztatott Sacának 260 millió dollárt is vissza kell fizetnie az államnak.

Antonio Saca beismerte bűnösségét - Fotó: AFP

Más megvádolt vezetők

Bár Saca az első salvadori elnök, akinek börtönbe kell vonulnia korrupcióért, mind hivatali elődjét, mind pedig az utódját is megvádolták ezzel a bűncselekménnyel.

Az ügyészek szerint a három államfő, akik közül ketten jobboldaliak, egy pedig baloldali, több százmillió dollár értékben követtek el hűtlen kezelést. Antonio Saca a bíróságon elismerte, hogy fedőcégek és strómanok hálózatát hozta létre, amelyen keresztül összesen háromszáz millió dollár közpénzt sikkasztottak el.

Elődje, Francisco Flores ellen az volt a vád, hogy tizenöt millió dollárt tette zsebre, amit Tajvan adományozott kormányának a 2001-es El Salvador-i földrengések áldozatainak megsegítésére. Flores 2016-ban halt meg, miközben házi őrizetben a tárgyalására várt.

A baloldali FMLN párthoz tartozó Mauricio Funest azzal vádolják, hogy hivatali ideje alatt közpénzből újíttatta fel az otthonát, fizette kórházi számláit és külföldi útjait. Tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el.

Funes Nicaraguába költözött, miután az ügyészek elkezdték vizsgálni a bankszámláján lévő hétszázezer dollárt, amelynek eredetét elmondásuk szerint az exelnök nem tudta megmagyarázni. Két évvel ezelőtt politikai menedékjogot kapott Nicaraguában.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság