Luiz Inácio Lula da Silva korábbi brazil elnök nem vesz részt a jövő hónapban esedékes brazil választásokon, helyette alelnökjelöltje indul az államfői posztért. Annak ellenére, hogy egy korrupciós ügyben ellene hozott elmarasztaló ítélet miatt börtönben ül, és a választási bíróság eltiltotta a választáson való részvételtől, Lula volt a voksolás legesélyesebb jelöltje. Most befolyásával munkáspárti kollégája, Fernando Haddad mögé áll.

Lula döntése előtt néhány nappal a szélsőjobboldali jelöltet egy nagygyűlésen megkéselték. A Hatvanhárom éves Jair Bolsonaróra most nagyobb műtét vár, miután egy magányos merénylő megtámadta, mondták az orvosai.

Lula végül alelnökjelöltje, Fernando Haddad mögé áll - Fotó: Reuters

Mi történt Lulával?

A Munkáspárt egyik vezetője közölte a hírt a börtön mellett, ahol a hetvenkét éves korábbi elnök tizenkét éves börtönbüntetését tölti. Egy levelet olvasott fel – amit Lula írt a cellájában – a támogatóiknak, akik öt hónapja táboroznak a börtön mellett Lula szabadon bocsátását követelve.

A levélben a korábbi államfő, aki 2003 januárja és 2010 decembere között irányította az országot, elmondta, hogy nem fog indulni az október 7-én esedékes választásokon. Fernando Haddad „fog képviselni engem ebben a csatában”, fogalmazott. „A mi nevünk most Haddad!”

Miért adta fel végül?

Döntését hosszú jogi csata után hozta meg, ami szeptember 1-én érte el csúcspontját, amikor is a Legfelsőbb Választási Bíróság (TSE) azt a döntést hozta, hogy Lula „nem jelölhető” az elnöki posztra. A volt elnök ügyvédei és a Munkáspárt fellebbezett a döntés ellen, és a Legfelsőbb Bíróság még nem döntött az ügyben. Hétfő éjjelig a Munkáspárt stratégiája az volt, hogy ameddig csak lehet a jelöltek között tartsák Lula nevét.

Lula rekordtámogatottsággal távozott a hivatalából, és börtönbüntetése ellenére a Datafolha közvélemény-kutató cég által megkérdezett emberek közel negyven százaléka nyilatkozta azt, hogy rá szavazna. A korábban oktatási miniszteri pozíciót betöltő Haddad nevét azonban nem sokan ismerik São Paulón kívül, ahol polgármester volt.

Lula ügyvédei arra kérték a Legfelsőbb Bíróságot, hogy hosszabbítsa meg az elnökjelöltek nyilvántartásba vételének határidejét keddről szeptember 17-e hétfőig, hogy időt nyerjenek. A választási kampányra jellemző drámaisággal Lula és pártja úgy döntöttek, hogy taktikát váltanak, miután kérelmüket Legfelsőbb Bíróság elutasította.

Miért került börtönbe Lula?

Lulát egy 2010-es, „Tiszta jelölt”-nek nevezett törvény alapján tiltották el az indulástól. Ez a jogszabály tiltja, hogy olyasvalaki, akit bűncselekményért elítéltek, és a fellebbezését egyszer elutasították, közhivatalra pályázzon. 2017 júliusában Lulát bűnösnek mondták ki abban a vádban, hogy kenőpénzként elfogadta egy tengerparti lakás felújítását egy nagy korrupciós hálózatban érintett építőipari cégtől. Lula végig tagadta, hogy törvénysértést követett volna el, és fellebbezett az ítélet ellen.

Januárban egy fellebbviteli bíróság helybenhagyta az ítéletet, és a büntetését az eredeti kilenc és fél évről tizenkét évre súlyosbította. Lula és jogi csapata azzal próbált érvelni, hogy addig szabadlábon kellene maradnia, amíg további fellebbezésekben még nincs döntés. Áprilisban azonban huszonnégy órás ultimátumot kapott, hogy feladja magát. Két napig tartó feszült patthelyzet után végül jelentkezett a rendőrségen, és Curibita városának szövetségi rendőrfőkapitányságára szállították, ahol azóta is fogva tartják.

Miért rendkívül népszerű még ma is?

2003 januárja és 2010 decembere közötti hivatali ideje alatt Brazília három évtized óta a leghosszabb gazdasági növekedési időszakát élte át, aminek révén a kormány bőkezűen tudott szociális programokat támogatni. Kormányának kezdeményezései több tízmillió embert emeltek ki a szegénységből, akik közül sokan ma is hű támogatói.

Ezenkívül sok szegény brazil úgy tud viszonyulni Lulához, ahogyan semelyik másik brazil politikushoz. Karizmatikus vezető, aki két egymást követő cikluson át volt Brazília elnöke, majd hatalomra segítette pártfogoltját, Dilma Rousseffet, akit később felelősségre vonási eljárással elmozdítottak a hivatalából.

Kicsoda Fernando Haddad?

Haddad oktatási miniszter volt Lula elnöksége idején, és a vélekedések szerint élvezi a volt államfő bizalmát. Egészen idáig Lula alelnökjelöltje volt. 2013 és 2017 között az ötvenöt éves politikus Brazília legnépesebb városa, São Paulo főpolgármestere is volt, ahol tömegek tüntettek ellene a buszjegyárak megemelése miatt.

A Munkáspárt Lula népszerűségét Haddadra (jobbról a második) leadott szavazatokra szeretné váltani - Fotó: Reuters

A Munkáspárt azt reméli, hogy Haddad bekerül majd a választások október 28-ára kiírt második fordulójába. Mindazonáltal Haddadnak is vannak saját jogi problémái. Ügyészek azt állítják, hogy polgármesteri kampánya során csapata elfogadott egy kölcsönt egy építőipari cégtől, amiért cserébe előnyöket várt Haddad megválasztása esetén. A politikus tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el.

A legfontosabb jelöltek

Az Ibope közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint:

  • Jair Bolsonaro (szélsőjobb, PSL): 26%
  • Ciro Gomes (balközép, PDT): 11%
  • Marina Silva (zöld, Rede): 9%
  • Geraldo Alckmin (jobbközép, PSDB): 9%
  • Fernando Haddad (Munkáspárt, PT): 8%

Haddad támogatottságának aránya hivatalos jelöltté válásával várhatóan emelkedni fog. A Munkáspárt azt reméli, hogy Lula népszerűségét sikerül majd az új jelöltre leadott szavazatokra váltani. „Haddad az Lula” – jelenik meg újra és újra Twitter-oldalán. „Lula minisztere volt, Lula ügyvédje, de mindenekelőtt: Lula barátja.”

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság