Chile elnöke, Sebastián Piñera szerint Salvador Allende kormányának megdöntése idején a chilei demokrácia már beteg volt és az ország válságos helyzete tarthatatlanná vált.

„Nagyon világossá kívánom tenni anélkül, hogy ezzel az emberi jogok megsértését – amire soha, semmilyen helyzetben sem lehet mentség – bármilyen körülmények között igazolni próbálnám, nyilvánvaló, hogy számos tényező eredményeként a demokráciánk már 1973. szeptember 11-e előtt is súlyos betegségben szenvedett” – nyilatkozta Piñera a La Tercera napilapnak.

A chilei elnök Allende rendszerét is okolja a puccsért - Fotó: Santiago Times

A chilei elnök felidézte, hogy a puccs napján az Egyesült Államokban tartózkodott, mivel aznap kezdődtek az első órái a Harvard Egyetem Közgazdasági Tanszékén, ahol doktorált. A televízión keresztül látta az elnöki palota, a La Moneda bombázását, valamit Salvador Allende elnök munkatársainak letartóztatását.

„Az első gondolataim azok voltak, hogy a puccs és a demokrácia összeomlása hosszú ideig fog tartani és további megosztottságot, gyűlöletet és összecsapásokat fog eredményezni a chileiek között” – mondta az interjúban.

Piñera szerint a chilei demokrácia „nagyon beteg volt, és a szeptember 11-i puccs nem hirtelen halálként érte. A demokráciánk alapjai a ’60-as években gyengültek meg, ami fokozódott a ’70-es, majd tovább mélyült a ’80-as években”.

Rámutatott, hogy ezekben az évtizedekben „az történt Chilében, hogy egyes csoportok a nulláról próbálták új alapokra helyezni az országunkat, kirekesztve azokat, akik másként gondolkodnak. Kezdve Frei (1964-70) agrárreformjával indított szabadságharcával, Allende elnök (1970-73) marxista forradalmával és természetesen folytatva a katonaság uralmával (1973-90).”

„Mindannyiunkat felelősség terhel azért, ami történt, a demokrácia meggyengüléséért, összeomlásáért és az emberi jogok megsértéséért. Nem ugyanolyan természetűen és nem ugyanazon szinten, de meg vagyok róla győződve, hogy sok hatalommal és befolyással rendelkező ember nem megfelelően használta fel ezt arra, hogy megakadályozza az emberijog-sértéseket” – nyilatkozta Piñera.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság