Az Egyesült Államok pénteken bejelentette, hogy visszahívja vezető diplomatáit a Dominikai Köztársaságból, El Salvadorból és Panamából, mivel ezek az országok a jövőben nem ismerik el Tajvant.

El Salvador a múlt hónapban pártolt át Kína mellé, a Dominikai Köztársaság még májusban tett így, Panama pedig a tavalyi évben lépte meg ezt.

Az Egyesült Államok panamai nagykövetsége (a képen) is egy időre vezető nélkül marad - Fotó: pa.usembassy.gov

A független Tajvannak immáron csupán tizenhét országgal vannak hivatalos kapcsolatai, akik közül majdnem mindannyian kicsi és kevésbé fejlett országok Közép-Amerikában és a csendes-óceáni térségben, például Belize és Nauru.

Washingtonnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai Tajvannal, de a demokratikus szigetország fő fegyverbeszállítójának és legerősebb külföldi támogatójának számít, írja a Reuters hírügynökség.

A Fehér Ház a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy Kína olyan gazdasági eszközökkel csábít magához országokat, amelyek „a gazdasági függést és a dominanciát erősítik, nem a partnerséget”.

Az amerikai külügyminisztérium pénteki közleményében az állt, hogy visszahívja Robin Bernsteint, az Egyesült Államok dominikai köztársaságbeli nagykövetét, Jean Manes El Salvador-i nagykövetet, és Roxanne Cabral panamai ügyvivőt, „konzultációra azokkal a közelmúltbeli döntéssekkel kapcsolatban, hogy nem ismerik el többé Tajvant”.

Azt írták, hogy a diplomaták találkozni fognak az amerikai kormány vezetőivel, hogy „megvitassák azokat a módozatokat, amelyek révén az Egyesült Államok erős, független és demokratikus intézményeket és gazdaságokat tud támogatni Közép-Amerikában és a Karib-térségben”.

Szerdán amerikai szenátorok egy olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amely felhatalmazná a külügyminisztériumot, hogy lefokozza az Egyesült Államok kapcsolatait minden olyan állammal, amely elfordul Tajvantól, és felfüggessze vagy leállítsa az Egyesült Államok nekik nyújtandó támogatását.

Kína önfejű tartományának tartja Tajvant, és nem soha nem mondott le annak lehetőségéről, hogy erővel állítsa vissza a sziget feletti uralmát.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság