196 kolumbiai érkezett tegnap Kubába, ahol a kubai kormány jóvoltából ösztöndíjasként orvosi tanulmányokat fognak folytatni. Köztük vannak a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egykori gerillaharcosai, illetve a polgárháború azon áldozatai, akik a fegyveres konfliktus miatt kénytelenek voltak elhagyni lakóhelyüket.

A kolumbiai repülőtéren a FARC elnöke, Rodrigo Londoño búcsúztatta őket, akit a gerillaháború idején „Timochenko” néven ismertek. A csoport tagjai egy olyan ösztöndíjprogramban vesznek részt, amelynek költségeit teljes mértékben a szigetország kormánya állja, beleértve az odautazást is, amelyért az ösztöndíjasoknak szintén nem kellett fizetniük.

Az egykori gerillák orvosi tanulmányainak teljes költségét a kubai állam állja - Fotó: EFE

Kolumbia azzal a problémával szembesült, hogy a FARC leszerelt harcosai nem találnak munkát, mert legtöbbjük nem rendelkezik hivatalos tanulmányokkal, és életük nagy részét gerillatáborokban töltötték. A kolumbiai kormány és a FARC között aláírt békemegállapodás után több mint hatezer gerilla tette le a fegyvert, és vált munkanélkülivé. Ezeknek az egykori harcosoknak nagy problémát jelent, hogy munkát találjanak, és már arról is érkeztek hírek, hogy a táborok elhagyása után egyeseket a szervezett bűnözői szervezetek igyekeznek magukhoz csábítani.

A kubai kormány által felajánlott egészségügyi ösztöndíjprogramban résztvevőknek azonban vállalniuk kell, hogy tanulmányaik befejeztével visszatérnek Kolumbiába, és ott az orvoshiánnyal küzdő vidéki közösségekben fognak dolgozni.

„Én szeretnék az első lenni a családban, aki egyetemet végzett” – mondja a 21 éves, Johan Arenas egykori gerilla, aki 13 éves korában csatlakozott a FARC-hoz.

Az idei ösztöndíjakra összesen 442 ember jelentkezett, akiknek a Havannában működő Latin-amerikai Orvosi Iskola tanárai által előírt alapvizsgákon kellett megfelelniük. A program első szakaszának keretében 189 kolumbiai ösztöndíjas már tavaly megkezdte tanulmányait a szigetországban. A karibi ország korábban vállalta, hogy 2022-ig bezárólag ezer főnek biztosít ösztöndíjat, amelyből évente százat a kolumbiai kormánynak, százat pedig az egykori FARC-tagok számára ajánl fel.

Forrás: teleSUR

Fordította: Tézer Zita