Visszavonhatatlan Kolumbia azon döntése, hogy önálló és független államnak ismeri el Palesztinát, jelentette ki Iván Duque kolumbiai elnök hétfőn. A múlt hónapban leköszönő államfő, Juan Manuel Santos hivatali idejének utolsó napján hozott döntését alkotmányos erők védik, ilyenformán nem lehet visszavonni, erősítette meg a jelenlegi elnök.

„A Köztársaság elnökének jogában áll az ország külpolitikai kérdéseivel foglalkozni” – mondta Duque a helyi sajtónak.

Juan Manuel Santos (baloldalon) utolsó hivatali napján döntött Palesztina elismeréséről - Fotó: AP

Santos utolsó percben hozott döntése sokakat meglephetett, mivel Kolumbia hagyományosan Izrael és az Egyesült Államok, vagyis a fő fegyverbeszállítói szövetségesének tartja magát.

Izrael kolumbiai nagykövetsége a Twitteren azt írta, hogy „nagyon meglepett és csalódott” a döntés miatt, és úgy fogalmazott, hogy Palesztina független államként való elismerése „egy hű szövetséges arcul csapása”.

María Angela Holguín korábbi külügyminiszter szerint Duque biztatta elődjét a döntés meghozatalára.

Az új elnök azonban azt is mondja, hogy többet kellett volna vitázni a kérdésről, illetve elemezni azt, mivel az befolyásolhatja Kolumbia szoros kapcsolatát az Egyesült Államokkal.

„Ártalmas, ha nincs több intézményi párbeszéd. Santos elnök azt mondta nekem, hogy ez az ő személyes döntése volt, mindazonáltal visszavonhatatlan; több elemzésre lett volna szükség, de a megoldás, és nem a probléma részének kell lennünk” – mondta Duque.

Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok nagykövetségét idén Jeruzsálembe költöztette, ami miatt több tucat halálos áldozattal járó összecsapások törtek ki palesztin civilek és az izraeli biztonsági erők között.

Duque választási kampánya során még arról beszélt, hogy követni fogja a példát, és ő is átköltözteti a kolumbiai nagykövetséget, de a tüntetések hatására visszakozott.

Kevesebb mint huszonnégy órával Duque hivatalba lépése előtt Kolumbia hivatalosan tájékoztatta az ENSZ-t és a palesztin hatóságokat, hogy elismeri független államnak Palesztinát.

Duque legutóbbi nyilatkozata a kérdésben világossá tette, hogy nem fogja visszavonni a döntést, amivel valószínűleg fel fogja bőszíteni pártja, a jobboldali Demokratikus Közép keményvonalasait, akik Izrael pártján állnak a vitában.

Írta: Stephen Gill

Forrás: Colombia Reports

Fordította: Latin-Amerika Társaság