Az ország ügyészsége szerint a kolumbiai magánszektor halálosztagokkal öleti meg az ellopott földek visszaszerzéséért küzdő társadalmi vezetőket.

A hatóságok régóta azt hangoztatják, hogy kábítószer-kereskedők és az ELN gerillái állnak a gyilkosságok mögött, ám magas beosztású tisztviselők múlt csütörtökön arról tájékoztatták Iván Duque elnököt, hogy üzletemberek a felelősek számos gyilkosságért, amelyekkel a háború idején ellopott földjeiknek visszakövetelését akarják megakadályozni.

Sok esetben a pálmaolaj-biznisz áll a gyilkosságok mögött - Fotó: intercontinentalcry.org

Üzlet Antioquiában

María Paulina Riveros ügyészhelyettes szerint a magánszektornak kapcsolatai a szervezett bűnözéssel és a paramilitáris csoportokkal Antioquia tartományban és az Uraba-térségben különösen aggasztóak.

1997 és 2005 között csak az Uraba-térségben legkevesebb harminckilenc pálmaolaj-vállalatot ítéltek el, amiért paramilitáris halálosztagokat alkalmaztak, mondta Rivera. Hivatala nagybirtokosok ellen is folytat nyomozásokat.

Rivera elődje 2016-ban elmondta, hogy mintegy tizenkétezer üzletember, vállalat és polgári személy ellen folytattak nyomozást paramilitáris csoportok feltételezett finanszírozása miatt.

A Legfelsőbb Bíróság még Álvaro Uribe korábbi elnök – aki egykoron antioquiai nagybirtokos volt – paramilitáris halálosztagokhoz fűződő feltételezett kapcsolatait is vizsgálja.

Egész Kolumbiában több mint százötven embert tartóztattak le, és további kétszáz ellen nyomoznak a 2016 óta meggyilkolt több mint háromszáznegyven civil vezető meggyilkolásában játszott feltételezett szerepük miatt, mondta Rivera.

Állami részvétel a terrorban

Ugyanezen a találkozón, Fernando Carillo főfelügyelő arról informálta Duquét, hogy hivatala harminc kormánytisztviselő, köztük polgármesterek, ellen nyomoz, amiért közösségi vezetők és emberi jogi aktivisták életére törtek.

Egy polgármestert a hónap elején le is tartóztattak, amiért állítólag elrendelte egy civil vezető meggyilkolását az ország déli részén.

Duque piszkos támogatói

Az elnök két hete azt mondta, hogy a találkozón a társadalmi vezetők védelmét szolgáló intézkedéseket fog bejelenteni, de ez hamis ígéretnek bizonyult. Helyette azt mondta, hogy javaslatait a következő hetekben fogja nyilvánosságra hozni.

Duque nagy dilemma előtt áll, mivel Uribe nem csupán a Medellín kartell egykori üzlettársa, akit halálosztag alapításával vádolnak, de az elnök politikai pártfogója és Duque erősen jobboldali Demokratikus Közép pártjának elnöke is.

Az elnök pénzügyi és politikai támogatóinak nagy százaléka érintett a földrablásokban és a szélsőjobboldali erőszakban, amely a terrorizálja a közösségeket, az emberi jogi aktivistákat és az újságírókat egyaránt.

Több mint hatvan kongresszusi képviselőt, köztük Uribe unokatestvérét, ítélték már börtönbüntetésre a kolumbiai félkatonai szervezetek mostani generációja elődjének számító AUC-hoz fűződő kapcsolataikért.

Az „Aguas Negras” szélsőjobboldali csoport azzal fenyegetőzik, hogy megöl mindenkit, aki szembemegy Duquéval vagy a politikájával. Ez a szélsőjobboldali szervezet áll számos, politikusoknak, újságíróknak, nemzeti kisebbségeknek és emberi jogi aktivistáknak küldött halálos fenyegetések mögött.

…és a terror folytatódik

Amíg Duque szövetségeseinek személyes érdekeit tartja szem előtt azokkal szemben, akiket fenyegetnek, a terror nem fog csökkenni a kolumbiai vidéken.

Két hete szombaton az antioquiai Tarazában holtan találták a gazdák egyik képviselőjét, Enrique Monsalvét. Ezzel ő lett az ombudsmani hivatal szerint a 343. civil vezető, akit 2016 óta megöltek.

Órákkal később a Santander tartományban lévő Simacotában gyilkosság áldozata lett Fabiola Fajardo közösségi vezető is, aki így az erőszak 344. áldozata lett.

Írta: Adriaan Alsema

Forrás: Colombia Report

Fordította: Latin-Amerika Társaság