Orvosok és tudósok egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy mikrohullámú fegyverek okozhatták a rejtélyes megbetegedéseket, amelyek több mint három tucat amerikai diplomatát és családtagjaikat érintettek Kubában és Kínában, számolt be róla a New York Times.

Az áldozatok arról számoltak be, hogy intenzív magas hangokat hallottak a szállodai szobáikban vagy az otthonaikban, amiket különféle tünetek, például hányinger, súlyos fejfájás, fáradtság, szédülés, alvási problémák és hallásvesztés követtek.

Az Egyesült Államok az incidensek után visszarendelte diplomatáinak felét Havannából - Fotó: Yamil Lage/AFP/Getty Images

Az Amerikai Orvosi Társaság folyóiratában márciusban publikált tanulmányban egy orvosi csapat, amely huszonegy érintettet vizsgált meg, nem tett említést mikrohullámú fegyverekről.

Azonban a vezető szerző, Douglas Smith, a Pennsylvaniai Egyetem Agysérülési és Gyógyítási Központjának igazgatója a Timesnak elmondta, hogy jelenleg a mikrohullámú fegyvereket tekintik a legvalószínűbb oknak, és a csapat egyre inkább biztos abban, hogy a diplomaták agysérüléseket szenvedtek.

„Elsőre mindenki viszonylag szkeptikus volt” – mondta a lapnak, „most azonban mindenki egyetért abban, hogy van benne valami.”

Sem a külügyminisztérium, sem pedig az FBI nem utalt nyilvánosan mikrohullámú fegyverekre. A Times azt írta, hogy számos megválaszolatlan kérdés van azzal kapcsolatban, hogy ki követte el a támadásokat és miért.

Kuba tagadja, hogy bármi szerepe lenne az incidensekben, vagy tudott volna róla, de 2017 szeptemberében az Egyesült Államok visszahívta nagykövetségi dolgozóinak felét, és kiutasított tizenöt kubai diplomatát Washingtonból. 2018 júniusában az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy hazarendeli az Egyesült Államok dolgozóit Kínából, miután hasonló incidensekről számoltak be.

A Times szerint egy amerikai tudós, Allen Frey 1960-ban felfedezte, hogy az agy hangokként képes észlelni a mikrohullámokat. A felfedezés új területet nyitott az amerikai és szovjetunióbeli fegyverkutatásban.

Az oroszok a lap szerint a megálmodott fegyvereket „pszichofizikainak” vagy „pszichotronnak” nevezték, és azt írták, hogy az Egyesült Államok Védelmi Hírszerzési Szolgálata 1976-ban arra figyelmeztetett, hogy a szovjet kutatások alkalmasak lehetnek „a katonai vagy diplomáciai személyzet viselkedésmintáinak megbontására”.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség egy közleménye, amelyet egyik ügyfele számára Mark Zaid washingtoni ügyvéd szerzett meg, arról ír, hogy egy külföldi hatalom egy olyan fegyvert épít, amelynek célja, hogy „egy célpont lakóhelyét elárassza mikrohullámokkal, számos fizikai tünetet, köztük idegrendszer-károsodást okozva ezzel” – írta a Times.

A Times arról is írt, hogy az Egyesült Államok hadserege szintén kutatott mikrohullámokat használó fegyvereket, a légierő pedig szabadalmaztatott egy olyan találmányt, amellyel a jelek szerint értelmes beszédet lehet az ellenfél fejébe sugározni. A haditengerészet kutatói azt is vizsgálták, hogy a Frey-effektussal kiválthatók-e olyan hangok, amelyek elég erősek ahhoz, hogy fájdalmat, vagy akár bénulást is okozzanak, írta a lap.

A Times szerint nem ismert, hogy az Egyesült Államok bevetett-e valaha ilyen fegyvert.

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság