Az egyre mélyülő gazdasági válság miatt Argentína váratlanul korábban igénybe veszi az IMF által nyújtandó ötven milliárd dolláros hitelt. Mauricio Macri elnök azzal indokolta a lépést, hogy vissza kívánják szerezni az argentin gazdaságba vetett bizalmat. Az argentin peso idén már több mint negyven százalékot vesztett az értékéből az amerikai dollárral szemben, és elszabadult az infláció.

Az IMF szerdán megerősítette, hogy igyekszik megerősíteni a megállapodást, és változtat az ütemezésen. „Hangsúlyoztam az argentin politikai erőfeszítések iránti támogatásomat, illetve, hogy készek vagyunk segíteni a kormánynak a politikai terveinek módosításában” – nyilatkozta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Macri eddig nem sok eredményt tudott felmutatni az ország gazdasági helyzetének javításában - Fotó: Reuters

A befektetők aggódnak amiatt, hogy Argentína esetleg nem lesz képes visszafizetni a súlyos kormányzati kölcsönöket, és csődöt jelenthet. Tudósítók szerint az IMF mentőcsomag felgyorsítása a növekvő kétségbeesést jelzi. Amikor ugyanis a kölcsön feltételeiben májusban megállapodtak, Macri elnök azt mondta, hogy a gazdaság várhatóan talpra áll, és nem fogják felhasználni a pénzt.

Milyen út vezetett idáig?

A világ legmagasabb kamatainak és az IMF támogatásának sem sikerült megnyugtatnia a befektetőket. A befektetők aggodalmainak eloszlatására tett minden kísérlet ellenére az argentin peso értéke továbbra is csökken.

Más feltörekvő piacok, például Törökország és Brazília szintén valutájuk leértékelődésével küzdenek idén, Argentína helyzete azonban különösen aggasztó. Az országnak nem sikerült mérsékelnie az inflációt, ami a legmagasabb a G20 országok között, és a kormány nem hajtja végre azokat a gazdasági reformokat, amiket az IMF-nek megígért, amelyek közül a legtöbb a közkiadások és a hitelfelvételek visszafogása.

Macri elnököt azzal az ígérettel választották meg, hogy fellendíti a gazdaságot, de eddig nem sok eredményt tud felmutatni. A mindennapi élet egyre drágább az argentinok számára, mivel számos árucikk és szolgáltatás ára még mindig szoros kapcsolatban áll az amerikai dollárral. És a tovagyűrűző infláció a közkiadások csökkentésével párosulva azt eredményezi, hogy a bérek nem tartanak lépést az árakkal, és az emberek többsége elszegényedik.

Mit mondott az elnök?

„A múlt hét során újra bizalmatlanság mutatkozott a piacokon, különösen a 2019-re vonatkozó finanszírozási kapacitásunkat illetően” – mondta Macri egy televíziós beszédében. „Megállapodtunk a Nemzetközi Valutaalappal, hogy előmozdítjuk a szükséges pénzeszközöket, hogy biztosítsuk a pénzügyi programnak való megfelelést a következő évben. (…) Ennek a döntésnek a célja, hogy megszüntessünk mindenfajta bizonytalanságot.” Hozzátette, hogy további intézkedésekre is szükség van a kormányzati hitelfelvételhez.

Mit mond az ellenzék?

Az országban sokan bírálták Macri májusi döntését, hogy az IMF-hez fordul segítségért. Az IMF neve általában nem cseng jól Argentínában, mivel őt teszik felelőssé az ország 2001-es gazdasági összeomlásáért, ami azután következett be, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet megtagadta a pénzügyi segítséget Argentínától. Az ország ellenzéke Macri jobbközép politikáját hibáztatja a gazdasági válságért, például, hogy véget vetett a tőkekontrollnak, és csökkentette a szociális programokat.

Hogyan látja a helyzetet az IMF?

Az évek óta gazdasági problémákkal küzdő Argentína májusban fordult segítségért az IMF-hez, miután valutája történelmi mélypontra zuhant. A dél-amerikai ország a megállapodásban vállalta, hogy megfékezi a két számjegyű inflációt, és csökkenti az állami kiadásokat.

Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde akkor arról beszélt, hogy az argentin kormány dolgozta ki a tervet, és annak célja „a gazdaság erősítése minden argentin javára”.

Miután szerda este beszélt Macri elnökkel, Lagarde azt mondta, hogy arra utasította munkatársait, hogy működjenek együtt az argentin hatóságokkal a megállapodás megerősítésében és az ütemezés újratervezésében. Azt is mondta, hogy biztos benne, hogy a hatóságok „erős elkötelezettsége és elszántsága” ki fogja vezetni az országot a nehéz pénzügyi környezetből.

Mi történt az előző alkalommal?

2001-ben az argentin kormány nem tudta tovább finanszírozni az adósságait, és bankrendszerének nagy része megbénult. Ennek pusztító hatása volt az argentinokra, mivel sokuk megtakarításai egyik pillanatról a másikra eltűntek.

Akik ezt átélték, attól tartanak, hogy visszatérnek az akkoriban alkalmazott kormányzati korlátozások, hogy megakadályozzák a bankbetétek tömeges kivételét. Akkor egy évig tartottak ezek a korlátozások, és az emberek nem vehették ki szabadon a pénzüket a számláikról, ami miatt az átlag argentinok élete nagyon nehézzé vált.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság