Víctor Suárez, akit Andrés Manuel López Obrador (AMLO) megválasztott mexikói államfő leendő kormányának élelmezési önfenntartásért felelős helyettes államtitkárának nevezett ki, egy múlt heti fórumon bejelentette, hogy az új kormány hivatalba lépésekor ki fogják tiltani Mexikóból a génmódosított kukoricát.

„Nincs számottevő kétely a génmódosított kukorica betiltását illetően” – mondta Suárez a Transzgenikus Kukorica és az Új kormány elnevezésű fórumon. Júliusban AMLO megbízott egy csoportot, hogy tekintsék át a mezőgazdasági kérdéseket. Ennek a csapatnak tagja lett Víctor Villalobos leendő új mezőgazdasági, állattenyésztési és vidékfejlesztési államtitkár, illetve Miguel García Winder mezőgazdasági helyettes államtitkár is.

A fent említett Víctor Suárez az élelmezési önfenntartásért felelős helyettes államtitkár lesz.

„Amíg ez a kormány hatalmon lesz nem fognak transzgenikus vetőmagokat vetni. (…) Növelni fogjuk a termelést, mert megvan a megfelelő technikai hátterünk ahhoz, hogy megtermeljük mindazt, amit jelenleg importálunk, és ezt hagyományos technológiákkal fogjuk elérni” – mondta egy sajtókonferencián Villalobos, miután AMLO kinevezte őt a feladatra.

Ezzel a mezőgazdasággal és élelmezésüggyel foglalkozó új csapattal „meg fogjuk menteni a vidéket és a lakóit, és gondoskodni fogunk azokról, akik gondoskodnak rólunk” – fogalmazott AMLO.

Ezekkel a kinevezésekkel a frissen megválasztott kormány igyekszik majd csökkenteni Mexikó kínzó élelmiszerimport-függőségét, ami különösen a kukoricára, búzára, rizsre és babra igaz, amelyek egyébként az ország alapélelmiszereinek számítanak.

Az új kormány a hazai élelmiszertermelés megerősítését tűzte ki célul.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság