Kevesebb mint tizenkét millió ember járult az urnákhoz a kolumbiai korrupcióellenes népszavazáson vasárnap. A referendum érvényességéhez valamivel több mint tizenkét millió ember részvételére lett volna szükség.

A voksolók döntő többsége azonban jóváhagyta a felvetett korrupcióellenes intézkedéseket. Mind a hét intézkedéstervezet 99 százalék feletti támogatottságot kapott.

A szavazás ugyan érvénytelen lett, de a javasolt intézkedések így is nagy támogatást kaptak - Fotó: Reuters

A népszavazás érvényességéhez azonban az ország 36,4 millió választásra jogosult állampolgára egyharmadának szavazatára lett volna szükség, ám a részvétel kevéssel ugyan, de elmaradt ettől.

A javasolt intézkedések között olyanok szerepeltek, mint a kongresszus tagjait megillető tiszteletdíjak csökkentése; a korrupciós ügyekben az olyan alternatív büntetések, mint például a házi őrizet, megszüntetése; a választott tisztviselők arra való kötelezése, hogy hozzák nyilvánosságra az adóbevallásaikat; valamint a helyi és az országos képviselők mandátumának három ciklusban való korlátozása.

A korrupció egekben van Kolumbiában, annak dacára, hogy törvényekkel, átfogóbb nyomozásokkal, sőt még a közvélemény figyelmét felhívó kampányokkal is igyekeztek elejét venni a problémának.

Edgardo Maya leköszönő állami főszámvevő a közelmúltban azt mondta, hogy a korrupció évente több mint tizenöt milliárd dollárjába kerül az országnak. „Ellopnak mindent” – jelentette ki.

A politikusok azonban valószínűleg arra fognak hivatkozni, hogy a szavazatukat leadók túlnyomó többsége megszavazta a javaslatokat. A népszavazás támogatói azt mondják, hogy a kolumbiaiaknak elegük van a botrányokból, és azt szeretnék, ha a politikusok elszámoltathatóak lennének.

„Az állampolgárok igazi és őszinte változásokat akarnak a politikai gyakorlatokban” – mondta Angelica Lozano, a Zöld Párt az „igen” mellett kampányoló szenátora.

A kongresszus más tagjai, akik szintén az „igent” támogatták, elmondták, hogy a hét javaslat alapján számos új törvényt fognak benyújtani a héten a kongresszushoz.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság