Evo Morales bolíviai elnök vasárnap bírálta az ecuadori kormány azon döntését, hogy kilép a Mi Amerikánk Népeinek Bolivári Szövetségéből (ALBA-TCP). A bolíviai elnök szerint ez a lépés „visszaveti a Nagy Haza integrációját”, és „a népei elárulásának” számít. „Mindazonáltal az ALBA-tagok tovább folytatják a harcot Latin-Amerika szuverenitásáért és egységéért” – írta Morales a Twitter-oldalán.

Augusztus 23-án José Valencia ecuadori külügyminiszter bejelentette, hogy országa kilép a nemzetközi szervezetből, hogy „megerősítse Ecuador függetlenségét”.

Ecuador kilépésével tizenegy tagúra fogyatkozik az ALBA - Fotó: Radio Bayamo

Közben az ALBA végrehajtó titkára, David Choquehuanca Céspedes egy pénteken kiadott közleményben azt írta, hogy tiszteletben tartja Ecuador „szuverén döntését”, de arra figyelmeztetett, hogy ez a lépés súlyosan veszélyezteti a térségi integrációt.

„A venezuelai nép jelenlegi politikai helyzetét kihasználva, és így csatlakozva egyes térségbeli kormányok azon erőfeszítéseihez, amelyek Nicolás Maduro elnök távozását szeretnék elérni, világos hogy hogyan hozta meg Quito ezt a döntést” – mondta Céspedes.

2004-ben Venezuela és Kuba akkori elnökei, Hugo Chávez és Fidel Castro Havannában találkoztak, hogy megalapítsák a térségi integrációs szervezetet. 2009-ben ALBA-TCP-re (Amerikánk Népeinek Bolivári Szövetségéből – A Népek Kereskedelmi Szerződése) nevezték át, hogy elősegítse a gazdasági növekedést és a szolidaritást a tucatnyi tagországa között.

A szervezet aktív tagjai között maradt Venezuela, Kuba, Bolívia, Nicaragua, a Dominikai Közösség, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Antigua és Barbuda, Saint Lucia, Saint Kitts és Nevis, Grenada és Suriname.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság