Argentína idősügyi ombudsmanja, Eugenio Semino hétfőn arról beszélt, hogy tíz idős argentin lakosból hét nem tudja fedezni alapvető kiadásait sem. Semino szerint a helyzet tovább romlik azóta, amióta a nyugdíjemelések elmaradnak a növekvő inflációtól.

Az idősügyi ombudsmani hivatal becslése szerint az élelmiszerek, gyógyszerek és más háztartási eszközök piaci kosarának értéke az idős állampolgárok vagy nyugdíjasok számára 21.127 peso (durván 707 dollár). Ezzel szemben szeptemberben a legalacsonyabb nyugdíjak 8.096 és 8.637 peso között (290 dollár) lesznek, ami ezeknek a költségeknek alig negyven százalékát fedezi.

Sokaknak az alapvető szükségleteiket sem fedezi a nyugdíjuk Argentínában Fotó: Reuters

Az ombudsmani hivatal tíz év óta félévente kiszámolja a nyugdíjasok piaci kosarának összegét. „Amikor kiugróan magas az infláció, mint ahogyan 2014-ben és 2016-ban történt, akkor augusztusban készítünk egy plusz számítást. Ez a számítás a városi központokban élő nyugdíjasok számára készült” – magyarázta Semino egy helyi tévének adott interjúban.

A helyzet még rosszabb azok számára, akik nem hozzájáruló nyugdíjat és az időseknek járó általános nyugdíjat kapják, ami hatezer peso (200 dollár) körül van egy hónapban.

„Argentínában senki sem tud megélni nyolcezer pesóból, és hétmillió nyugdíjasról beszélünk” – mondta az ombudsman.

A nyugdíjasok arra kérik a nemzeti kormányt, hogy tegyen sürgős lépéseket az ország gazdasági válságának a társadalomra gyakorolt hatásai ellen, amely a növekvő infláció és valutaleértékelődés miatt következett be.

Az elmúlt hat hónapban a szociális alapon nem járó gyógyszerek ára harminc százalékkal emelkedett.

A Página 12 szerint „a társadalombiztosítási hatóságok azt állítják, hogy a nyugdíjak visszanyerték vásárlóerejüket, amikor a kormányzati reformok életbe léptek. Azonban az Indec (az argentin központi statisztikai hivatal) adatai azt mutatják, hogy a legalacsonyabb nyugdíjak vásárlóereje összességében 8,58 százalékkal visszaesett”.

„A minimálnyugdíjaknak összhangban kellene lenniük az alapvető piaci kosár értékével. Ezt azzal lehetne elérni, hogy ha erre fordítanák a Fenntarthatósági Biztosíték Alap egy részét” – jelentette ki Semino.

Elemzők a helyzet további romlására számítanak a növekvő infláció, a jövedelemkiesés, a foglalkoztatottság csökkenése, illetve azoknak a megszorító intézkedések miatt, amelyekben Mauricio Macri kormánya és a Nemzetközi Valutaalap állapodott meg. Ez utóbbiak közé tartozik a Fenntarthatósági Biztosíték Alap fokozatos leépítése is.

„Az alapnak, ahelyett, hogy többoldalú pénzügyi intézmények tennék rá a kezüket, az egyetlen biztos helyen kellene lennie: a nyugdíjasok zsebében, ahol adókat, munkahelyeket és belső fogyasztást generál” – mondta Semino a Página 12-nek.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság