Múlt hét szerdán brazil környezet- és jogvédő szervezetek arról számoltak be, hogy a brazíliai Amazonas régióban lévő Maranhão államban meggyilkolták  Jorginho Guajajarát őslakos vezetőt. A gyanú szerint az Amazónia Védelmezőjének is nevezett Jorginhóval a guajajara nép földjein tevékenykedő illegális fakitermelők végeztek.

A férfi holttestére 2018. augusztus 12-én, vasárnap az Arariboia őslakos rezervátumban egy patakmederben találtak rá. A testen a nyak és a váll környékén erőszakra utaló nyomokat találtak. A világszerte az őslakosok jogait védő Survival International nevű civil szervezet a Twitteren tette közzé az erről szóló hírt, valamint részleteket osztott meg a guajajara nép az „agresszív, befolyásos és fegyverekkel felszerelt, a helyi és országos politikusokkal közeli kapcsolatot ápoló fakitermelő maffiával” folytatott küzdelméről.

A guajajara nép a halálos fenyegetések ellenére maga száll szembe az esőerdő rombolóival - Fotó: EFE

A Szocializmus és Szabadság Párt alelnökjelöltje és őslakos vezető, Sonia Guajajara megerősítette, hogy Jorginho meggyilkolása „a fakitermeléssel kapcsolatos vitákkal összefüggésbe hozható halálesetek és gyilkosságok” sorába illeszkedik.

A Nemzeti Űrkutató Központ (INPE) adatai szerint Maranhão állam területének 70 százaléka esett áldozatul az erdőirtásoknak. Egyedül Araboiában 25 hektárt érint ez.

Az Amazónia Védelmezői avagy a Guardioes da Floresta a guajajara néphez tartozó olyan csoport, amelynek tagjai úgy döntöttek, hogy a kormányzat tétlensége miatt maguk szállnak szembe az illegális fakitermelőkkel. Kívülről érkező fenyegetések után kutatva járőrőznek a területükön, és ha favágókra vagy vadászokra bukkannak, megsemmisítik azok felszerelését és visszatartják az elkövetőket a rendőrség kiérkezéséig.

A csoport célja, hogy megvédje a régióban, a külvilággal való bármiféle kapcsolat nélkül élő awa guaja népet.

Az emberek és környezetének védelme miatt a csoport tagjai az illegális kitermelők célpontjaivá váltak. Jorgingo egyike a törzs annak a nyolcvan tagjának, aki a természet védelme miatt vesztette életét.

A regionális hatóságok eddig nem adtak ki közleményt a halálesettel kapcsolatban.

A Survival International felhívta a figyelmet, hogy a kormányzat őslakos ügyekért felelős részlegét és a törzsi földek védelmét ért pénzügyi megszorítások miatt egyre nagyobb veszély, mivel a hatóságok nem képesek megfelelően ellenőrizni vagy megvédeni a területet.

Forrás: teleSUR English

Fordította: Latin-Amerika Társaság