Az ecuadori alkotmánybíróság régóta várt ítéletében az 1964 és 2003 között Texaco néven az országban működő Chevron transznacionális olajvállalat tevékenységének károsultjai javára döntött. A bíróság egyúttal elutasította a vállalat által 2013-ban benyújtott védekezését.

A 151 oldalas ítéletben a bíróság tagadta, hogy megsértették volna a Chevron alkotmányos jogait. Ezért a vállalatnak 9,5 milliárd amerikai dollárnyi kártérítést kell fizetnie azoknak a társadalmi és környezeti károknak a helyreállítását és kármentesítését, amelyek – a felügyeleti és szakértői vélemények szerint – az amazóniai Sucumbíos és Orellana tartománybeli tevékenységükből származnak.

A Chevron/Texaco által okozott szennyezés mintegy 30 ezer embert érint - Fotó: Caroline Bennett/Rainforest Action Network

Szennyezési ügyben hozott precedens értékű ítélet azután született, hogy a bíróság azt állapította meg, hogy a Chevron szándékosan öntött ki több milliárd gallon mérgező olajhulladékot. A szennyezőanyagot az amazóniai esőerdőben őslakos földeken hagyták.

A hírt július 11-én a Chevron Olajvállalat Károsultjainak Szövetségének (UDAPT) tagjai jelentették be. Az UDAPT a cofan, a secoya és kichwa őslakos nemzetiségek és telepesek csoportjait tömöríti. Egy interjúban az UDAPT koordinátora William Lucitanda úgy fogalmazott, hogy „ez egy történelmi nap az őslakosok kollektív jogainak megvédéséért folytatott ellenállás számára”. Lucitanda szerint az ügyben legalább 30 ezer ember érintett.

A Chevron által megkárosított, ügyvédként dolgozó Pablo Fajardo egy telefoninterjúban azt mondta, hogy ez az ítélet „nagyon sokat jelent” neki. Szerinte a következő feladat, hogy érvényesíthetik vagy hagyathatják jóvá az ítéletet más jogrendszerekben, annak érdekében, hogy azt végrehajtassák és bírságot kifizettessék.

„A Chevron egyik érve (az ítélet végrehajtása ellen) az volt, hogy azt mondták, hogy mivel az eljárás továbbra is folyik Ecuadorban, ezért amíg az folyamatban van, addig nem lehet semmilyen döntést érvényesíteni az országon kívül” – nyilatkozta Fajardo.

A Chevron azt állítja, hogy az Ecuadorban lévő vagyona nem elegendő arra, hogy fedezze a bíróság által megállapított bírság összegét. Korábban sikertelenül próbálkoztak hasonló érveléssel Argentínában és Brazíliában is. Fajardo szerint mindkét országban az volt a kifogás, hogy a Chevron egy-egy leányvállalata működik ott (tehát nem maga az anyacég), amelyek viszont nem felelősek az anyavállalat tartozásaiért.

Ironikus módon két évvel ezelőtt, amikor egy választott bíróság előtt Ecuador pert vesztett a Texacót felvásárló Chevron ellen, akkor a 112 millió amerikai dollárt az anyavállalat felé kellett kifizetni.

„Azt csinálják, hogy amikor a feléjük lévő adósságot kell beszedni, akkor érintett a vállalat, azonban amikor nekik kellene fizetniük, akkor már azt állítják, hogy ez nem így van, azokért a tőlük független, autonóm módon működő cégek felelősek. Ez egy jogi csapda” – fogalmazott Fajardo.

Forrás: Truthout

Az eredeti, hosszabb cikk a Mongabay Latam-on jelent meg.

Fordította: Latin-Amerika Társaság